Балът за прием на студентите ще се образува по нова формула в МУ-Плевен

Други

По нова формула от догодина ще се образува балът за прием на студентите в Медицинския университет (МУ) в Плевен за специалностите “Медицина” и “Фармация”. Това съобщи пред проф. Добромир Димитров, ректор на висшето училище.

Той уточни, че след разговори с експерти в Министерството на образованието и науката, вече ще се признава оценката от матурата по Български език и литература (БЕЛ) и ще се утрояват оценките от кандидатстудентските изпити по биология и химия.

Предстои Академичният съвет на университета в Плевен да утвърди тази формула. “Преди 5 години започна реформа в средното образование, която го раздели на професионален и общообразователен профил.

Така се получава хетерогенна групата на хората със средно образование, които искат да следват медицина, и трябваше да направим четири-пет възможни формули за прием”, коментира проф. Димитров.

Затова е взето решение, подкрепено и от ректори на други медицински университети, този процес да се унифицира. “Всеки един от завършилите средно образование полага задължителен изпит по БЕЛ, което трябва да се използва, защото лекарите трябва да са грамотни кандидати и широко образовани хора”, добави още проф. Димитров.

Досега балообразуването за прием в специалностите “Медицина” и “Фармация” в МУ-Плевен включваше оценките по биология и химия от дипломата и удвоените оценки от конкурсните изпити.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password