Фандъкова: “Булгаргаз” предупреди, че може да прекрати договора с “Топлофикация София”

Други

Булгаргаз” ЕАД е отправил днес писмено предупреждение до Столичната община, че може да спре доставката на природен газ за “Топлофикация София”. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова на сесията на общинския съвет.

“Тази сутрин получихме писмо от “Булгаргаз” за плащане на задълженията. Предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с “Топлофикация” и настояват за търсене на общо решение с Българския енергиен холдинг и държавата”, обясни тя.

Фандъкова не посочи размера на задълженията на общинското отоплително дружество към доставчика на гориво. За “Дневник” от “Булгаргаз” ЕАД посочиха, че натрупаните задължения са 130.7 млн.лева, “като всички са просрочени”. На въпрос дали има вероятност доставките на газ за “Топлофикация София” да спрат, отговорът бе: “Компанията не може да поеме такава финансова тежест, въпреки доброто си финансово състояние и да компенсира непогасяване на просрочените задължения.”

Доставчикът на природен газ е изпратил 11 писма до всички отговорни институции за намиране на решение на проблема, но дългът на столичното дружество не е погасен. “Коренно различна е ситуацията при останалите топлофикационни дружества, на които доставяме природен газ. Те се издължават в договорените срокове”, заявиха от “Булгаргаз”. Компанията плаща авансово количествата природен газ на своите доставчици и затова искат незабавно да се погасят просрочените задължения на “Топлофикация София” ЕАД, за да бъдат осигурени доставките за новия отоплителен сезон.

В момента Столичната община е поставена пред новия проблем с “Топлофикация София”, свързан с рязкото повишение на цената на природния газ. Регулаторът КЕВР на 1 юли утвърди цената на топлоенергията за софийското дружество като в нея прогнозната цена на газа бе 47 лева за мегаватчас. През септември обаче тя скочи на 69 лева, през октомври – 80 лева, а за декември прогнозната цена на природния газ вече е 106 лева за мегаватчас.

Очакванията са само до края на годината да се натрупа преразход от 200 млн.лева, предупреди Фандъкова. Затова на 7 октомври Столичният общински съвет свика извънредна сесия, на която всички политически сили се обединиха около задачата да се искат компенсации от държавата за софийското парно. От опозицията заявиха, че се включват, за да не останат софиянци без отопление през зимата, но напомниха, че големите дългове на “Топлофикация София” се трупат от години и са заради непрозрачно управление. Отоплителното дружество има задължения към БЕХ в размер на 717.6 млн.лева.

Вчера Фандъкова се срещна с министрите на финансите и на енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков. “Получих уверението на енергийния министър, че отоплителният сезон в София ще бъде осигурен, независимо от дисбаланса в цените между “Булгаргаз” и “Топлофикация София”, заяви тя.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password