ВиК холдингът не може да плаща сметките си за ток и иска помощ от държавата

Други

Управителите на 22-те дъщерни дружества в “Български ВиК холдинг” ЕАД са поставени в ситуация да не могат да плащат сметките си за ток, които през последните месеци са се увеличили 2-3 пъти, съобщават от дружеството и молят държавата да предприеме мерки.

ВиК операторите, които са 51% или 100% държавна собственост, осигуряват питейна вода за над 4.3 млн. граждани в България. ВиК дружествата ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и др., обясняват от холдинга.

Те предоставят данни за фактурите си ток от август в последните 3 години, като например “ВиК” ЕАД – гр. Бургас, е консумирало през август 2019 г. 5149 МВтч за 657 000 лв. без ДДС, през август 2020 г. – 4254 МВтч за 601 819 лв. без ДДС, а през август 2021 г. – 5013 МВтч за 1 342 686 лв. без ДДС.

От холдинга посочват, че за проектите, които трябва да довършат в срок, като например да обновят остарялата и амортизирана ВиК инфраструктура, да се изградят пречиствателни станции и т.н., е осигурено финансиране, но в същото време трябва да покриват непредвидените разходи за електроенергия. Секторът моли за “навременни и адекватни мерки от страна на държавата, за да продължи да осигурява непрекъснато и качествено водоподаване към населението”.

От “Български ВиК холдинг” ЕАД отбелязват, че 6 ВиК дружества имат активни договори за доставка на електрическа енергия. На доставчик от последна инстанция са 11 ВиК дружества, 5 от които имат активна процедура по Закона за обществените поръчки за избор на доставчик на електрическа енергия, която тече в момента. 7 ВиК дружества са обявили обществени поръчки за избор на доставчик на електрическа енергия, но те са прекратени към 5 октомври поради липса на интерес от страна на доставчиците заради новите цени на пазара.

 

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password