Задължават бг компаниите да влагат 30% рециклирана суровина в съдовете за напитки

Други
Задължение за влагане на 30% рециклирана суровина в съдовете за напитки предвижда нова наредба, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. “Предстои приемането на Наредба за ограничаване на въздействието на определени пластмасови продукти за еднократна употреба“, заяви зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, която участва в международната конференция “Зеленият преход – решения и предизвикателства за България” в София.

Проектът предвижда задължение за влагане на рециклирана суровина в съдовете за напитки – 30%, и цел от 90% разделно събиране на РЕТ бутилки. Целта е да се приложат поетапни мерки за промяна на потребителските модели.

Според Колева, от ключово значение за мерките срещу измененията на климата е по-разумното използване на суровините, като промяната трябва да обхваща целия производствен цикъл. Новите цели за 2035 г., заложени в Закона за управление на отпадъците, са 65% повторна употреба и рециклиране на битови отпадъци и ограничаване на депонирането до 10%.

Политиката на МОСВ предвижда още разширяване на системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, включително изграждане на площадки за предаване на отпадъци от домакинствата, с което да бъдат осигурени допълнителни възможности за повторна употреба и рециклиране на отпадъци, които сега не са обхванати в системите.

 БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password