В сряда кабинетът ще гласува мерки заради високите цени на тока

Общество

На заседанието си в сряда правителството ще вземе решение за мерки за справяне с високите цени на тока. Това обяви премиерът Стефан Янев на кръгла маса по темата по инициатива на президента Румен Радев. В нея участват министри, представители на регулатори, на държавни енергийни компании и на бизнеса.

Премиерът уточни, че става дума за краткосрочни мерки. Не пожела да съобщи какво ще съдържа решението, което щяло да се дискутира в сряда, но посочи, че става дума за задълбочаване на вече обявените мерки.

“Ще търсим именно това – защита на българския бизнес, защита на потребителите, които произвеждат стоки и услуги”, посочи той. “Не искам отсега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които сме обсъждали и обявили, които сме направили съвместно от страна на Министерския съвет, Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, КЕВР, Българската независима енергийна борса, всичко това, което е направено до момента, предстои още да се усъвършенства и да се задълбочава”, каза Янев.

От една страна, цената на тока за битово потребление, която е на регулирания пазар, на този етап няма промяна, но в същото време всички битови абонати са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават във всекидневието си. Това е неизбежно, колкото и да се стремим да помагаме в това отношение, нещата са взаимосвързани, посочи Янев.

Подчерта, че в момента за България основният проблем е цената на тока за бизнеса. Отбеляза обаче, че някои от мерките, например разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазар на по-малки пакети, не е дало очаквания резултат. “Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар, самите крайни потребители не са готови за това”, добави премиерът. Президентът Румен Радев призова да не се политизират причините за енергийната криза. “В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер”, отбеляза той. По думите му тези, които политизират кризата “един най-нелеп начин” са тези, при чието управление, в продължение на повече от десетилетие, са се натрупали огромни проблеми и задължения в сектора, “които не въведоха нито една базова мощност, нито една нова технология, които ни оставиха без енергийна стратегия в период, в които цяла Европа адаптира своята икономика към Зелената сделка”.

Като най-важна за България мярка той определи дерогацията или намаляване цените на емисиите парникови газове. Обяви, че това е единствената политически контролирана мярка от страна на Европейската комисия, която би помогнала на България.

Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password