Археолози проучват крепост от пети век в Русенско

История

Археолози проучват Широковското кале край русенското село Широково, разкопките за тази година вече са приключили. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе.

Крепостта е разположена на естествено защитен скален нос – при сливането на реките Баниски и Черни лом.

“Тя представлява един от най-значимите и представителни паметници на фортификацията по долината на река Русенски лом”, обясняват от музея.

Разкопките са осъществени под ръководството на Деян Драгоев от Русенския музей и на Добрина Харбалиева от музея в Средец, с помощта на целева субсидия от Министерството на културата в размер на близо 24 000 лева.

Проучена е южната кула на най-вътрешната от трите крепостни стени, преграждащи скалния нос в местността Кръстовица. Изяснена е хронологията в изграждането и функционирането на укрепителната система на късноантичния обект.

Крепостта възниква като военно укрепление през втората половина на пети век. Век по-късно тя се трансформира в цивилно селище.

Многото откривани находки – керамични лампи и съдове, предмети от кост и рог, прешлени за вретено и тежести за рибарски мрежи, спомагат да се разкрие всекидневния живот на населението. Благодарение на мощната укрепителна система – дебела четири метра крепостна стена и наличието на спомагателна стена (протейхизма), селището успява да преживее големите аваро-славянски нашествия от края на шести век, обясняват от музея.

През Средновековието укрепената територия е разширена.

От Русенския музей информират, че са изказани предположения, че крепостта при Широково е средновековният български град Кръстовец.

novini.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password