Русия ще глоби “Гугъл” с до 20% от годишния оборот

Избор на редактора

Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор обяви, че сума в размер до 20% от годишните приходи на “Гугъл” в Русия може да бъде наложена на технологичната компания като глоба заради неизтриването на “незаконно съдържание”.

Това не е първият опит на Москва да санкционира “Гугъл”, но налаганите досега глоби са били по-скоро символични. Освен това компанията се съобрази с искане за изтриване на приложение за т.нар. умно гласуване – кампания на критика на Кремъл Алексей Навални – преди изборите за Думата през септември, с което си навлече критики от опозицията и неправителствени организации в Русия и по света.

Новата глоба – ако бъде наложена в максималния ѝ размер – обаче би била най-драстичната атака на Москва и би могла да има по-сериозно значение за бизнеса на компанията в Русия. Според Роскомнадзор “Гугъл” не е платила 32.5 млн. рубли, или близо 458 хил. долара, неустойки заради досегашни постановления за неизтрито “незаконно съдържание”. Затова регулаторът ще настоява пред съда новата санкция да е между 5 и 20 на сто от оборота или 240 млн. долара.

Русия има много широко определение за “незаконно съдържание”. То може да включва съдържащи или призоваващи към насилие публикации или дори детска порнография, но в обхвата на практика попадат и опозиционни политически послания.

Пред подобно дело е изправена и друга американска компания – “Фейсбук”. От началото на годината Русия усили натиска върху чуждите технологични компании. Тази пролет бе “забавено” приложението “Туитър”, други получиха нови глоби заради нередности в съдържанието.

Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password