Здравните власти с разяснения за новите COVID мерки

Горещо

След заседание на Министерския съвет служебните министри на здравеопазването и на образованието дадоха брифинг пред медиите с разяснения за новите COVID мерки поради появилото се в недоволство сред някои браншове и редица въпроси и неясноти в обществото.

enlightenedМерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта

Министър Стойчо Кацаров обясни, че ситуацията към момента е сложна, болниците и лекарите са много натоварени и въвеждането на мерките цели облекчаване на системата. Той успокои, като даде разяснения за появилите се спекулации.

Мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради, мероприятия, не са засегнати от мерките. Мерките касаят само изрично посочени в заповедта дейности и мероприятия. По отношение на някои от тях, те са дори облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега. Досега режимът например за спортни състезания на открито в София беше без публика. Новите мерки позволяват да се провеждат спортни мероприятия с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения. Досега заповедта не позволяваше да работят нощните заведения. Сега се създава възможност да работят със зелен сертификат”, обясни той.

enlightenedНасоката на мерките е да се ограничат дейностите по-скоро с увеселителен характер

Министърът уточни, че мерките са противоепидемични и не засягат правото на труд. Те целят да предпазят хората. “По отношение на правата и правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното. Мерките са противоепидемични. Те не засягат правото на труд. Не забраняват на хората да работят. Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса”, посочи Кацаров.

“Като цяло насоката на мерките е да се ограничат дейностите по-скоро с увеселителен характер, дейности, които не са задължителни за хората, които са извън обичайното ни ежедневие. Да подчертая и това, че по отношение на магазините, те засягат само тези с над 300 квадратни метра. Във всички останали магазини не се изисква зелен сертификат”, каза министър Стойчо Кацаров. По думите му в банкови институции и аптеки не са засегнати от тези мерки. “Там не се изисква зелен сертификат”, допълни той.

И беше уточнено още веднъж – зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, и за хора, които са си направили антигенен или PCR тест през последните 48 или 72 часа.

enlightenedКупуват нов препарат за лечение на коронавирус

Междувременно стана ясно, че Министерският съвет взе решение за закупуването на 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавирус. Това е лекарствен продукт, втора възможност за лечение на коронаврус, съобщи Кацаров.

Досега единственото лечение на коронавирус у нас беше с Ремдесивир, припомни той и добави, че първите доставки на новия препарат се очакват до края на този месец.

enlightenedКритиките на различните браншове 

Попитан как ще отговори на критиките на ресторантьорския бранш за новите мерки, които влизат в сила от тази нощ, министър Кацаров каза, че протестът на Ричард Алибегов (председател на Българската асоциация на заведенията), срещу мерките е по-скоро политически, отколкото друг.

“Мерките, които приложихме по отношение на ресторантите бяха предложени от самия него, писмено в министерството на туризма и при мен”, каза министърът.

enlightenedМерките в държавната администрация

Що се отнася до администрацията, въпросът за въвеждане на задължителен “зелен” сертификат в администрацията беше много сериозно обсъждан. Това, което наклони везните да не се въвежда такъв сертификат е, че административните услуги, подобно на публичния транспорт, са нещо, което касае всички хора, и е мярка, която би ограничила достъпа на хората до публичен транспорт или административни услуги. Това би довело до лоши последици за която и да е стопанска или друга дейност”, категоричен бе здравният министър.

enlightenedВалидност на сертификата

В отговор на въпрос за срока на валидност на сертификатите за преболедуване, министърът каза, че този срок е определен от ЕК и е шест месеца.

Обсъждахме възможността срокът да бъде удължен. Категоричното и единодушно становище на всички експерти, обаче, е, че този срок не може да бъде удължен”, подчерта здравният министър Кацаров.

Денков: Решенията за спиране на присъствените занятия ще стават на общинско ниво

До днес следобед ще се реши дали учениците в София ще учат дистанционно от утре, обявиха здравният министър Стойчо Кацаров и образователният министър Николай Денков на брифинга в Министерския съвет. Изчакват се официалните данни за заболеваемостта в София. При 750 болни на 100 000 души в община ще се затварят изцяло училищата и ще се минава на дистанционно обучение. Съществува вариант и от понеделник децата в София да спрат да учат присъствено, данните се доуточняват.

Зелен сертификат за системата на училищното и предучилищното образование няма да се прилага, решенията за затваряне на училища ще се взимат по общини, каза министър Денков.

“През последните две седмици има рязко нарастване на случаите на заразени, от месеци нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск живота и здравето на учениците и учителите. Министерството на здравеопазването има пълната ни подкрепа, че мерките, които предприема, ще се прилагат в нашата система”, отбеляза министър Денков.

В момента се актуализират насоките, приети преди 15 септември, за да са в пълно съответствие със заповедта от вчера, като актуализираните насоки ще бъдат утвърдени от двамата министри, за да имат задължителна стойност в системата на предучилищното и училищното образование. Двете ведомства са обсъдили възможността да се въведе зелен сертификат за педагогически и непедагогически персонал в системата, както и решенията да се взимат на общинско, а не областно ниво, каза министър Денков.

Зеленият сертификат засега не се предвижда да бъде въведен в системата, а решенията за спиране на присъствените занятия ще се взимат на общинско ниво.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password