Мариян Колев, “Хиполенд”: служители се опитват да рекетират заради изискването за зелен сертификат

Други

Лудницата е пълна”. Така описва днешния работен ден собственикът на “Хиполенд” Мариан Колев, голяма част от чиито обекти са в големи търговски центрове и трябва да отговорят на изискванията, свързани със зеления сертификат. Подчертава, че държавата е взела правилно решение, макар и със закъснение, но срокът за прилагането му е твърде кратък, за да могат всички да се съобразят – от потребителите, през служителите до бизнесите.

Разказва, че търговските обекти тази сутрин са празни, защото служителите, които не са ваксинирани, както и клиентите са опашки за тестове. Допълва, че охранителите проверяват влизащите за документа, но и те в някаква степен не са напълно подготвени за тази процедура.

Разказва, че заради късото време на реакция във веригата са решили да отворят само половината магазини, в които да се разпределят ваксинираните служители. Това обявили и на страницата си във “Фейсбук” заради въпроси на клиенти. По обяд обаче ситуацията се променя с разяснението на здравния министър, че само предписания вместо глоби ще има за търговските обекти до понеделник, за да може те да се съобразят с новите изисквания.

Посочва, че според повечето трезвомислещи хора решението на властите за зеления сертификат е напълно правилно, макар и много закъсняло, поне с 2 месеца. Но в същото време такава много сериозна крачка има нужда от някакъв толеранс и време за реакция.

 

Дори да им узреят главите на колебаещите се да се ваксинират, чисто физически системата няма да може да ги поеме.

Мариан Колев,”Хиполенд”

Проблемът е освен за служителите на големите магазини, но и по веригата на доставките. Това е така, защото шофьорите и служителите на доставчиците на стоки до магазините също би трябвало да имат зелени сертификати и ако при тях процентът е като в цялото общество, то тогава и доставчиците няма да смогват с работата, а “намирането на хора в този момент е мисия невъзможна”.Повече няма място за компромиси

Колев разказва, че в неговата компания процентът ваксинирани е като този в обществото като цяло. Докато е имало малко заразени е водил разговори със служители на различни нива, за да им обясни, че след като във всички страни с по-висок стандарт на живот хората масово са се ваксинирали, вероятно българите не са най-умните хора на земята като бягат от това и не вярват на науката. Единични са случаите, в които обаче служителите си променили позицията.

Сега Колев смята, че ще направи жест да плати по 1-2 теста на тези, които не са ваксинирани, но с това ще се изчерпи всичко, защото смята, че дори с това си решение прави лоша услуга на самите служители, на фирмата, а и на клиентите.

“Те трябва да решат искат ли да се ваксинират. При предишни затваряния съм държал на заплата хора, които са от затворени обекти, сега твърдо съм решил, че който не желае да се съобрази с изискванията, да си пуска неплатен отпуск”, обявява Колев.

Посочва, че едва ли мярката, при която държавата дава 75% от заплатата на служител в неплатен отпуск, ще действа, защото служителят не иска да се ваксинира или да си плаща тестовете. Описва случаи, познати на всички, в които служители казват, че само ако ги накара някой да се ваксинира, те ще напуснат и така поведението им се превръща в рекет спрямо работодателя, който е притиснат от хроничния недостиг на качествени кадри.

Обяснява, че не работодателите ограничават служителите, а държавата със своето решение.

 

Държавата го е решила и правилно го е решила. На който не му харесва това, да ходи да си търси правата, но няма да му плащам заплата да си стои вкъщи.

 

Тази безкомпромисност, по думите, му се споделя масово от другите работодатели в Българската ритейл асоциация.

Търговците искат 5 неща от здравния министър

По-рано сутринта в съобщение до медиите членовете на Българската ритейл асоциация, в която по техни данни членуват над 100 представители на търговията на дребно, призоваха за повече време да отговорят на изискванията на здравните власти.

 

Мариян Колев, "Хиполенд": служители се опитват да рекетират заради изискването за зелен сертификат

© Юлия Лазарова

От организацията излизат с пет искания към здравното министерство, които ще помогнат за повишаване процента на ваксинираните в България и запазване на работните места.

Настояват освен за повече време, за да има възможност повече хора да се ваксинират, но и също държавата да осигури безплатни тестове. Напомнят, че от Европейската комисия са осигурени над 1.5 млн. безплатни антигенни тестове и искат те да се разпределят така, че да покрият и магазините на дребно в търговските центрове, или ако това е невъзможно, да има друг тип държавна подкрепа за сектора. Търговците на дребно са в готовност да открият пред обектите си мобилни пунктове за ваксинация. Когато откриват нови работни места, “зеленият сертификат” ще бъде задължително изискване.

Сред препоръките е и да се изплащат помощи за служителите, които са ваксинирани и искат да работят, но са принудени да останат у дома заради онлайн обучението на децата си.

Четвъртото искане е служителите да могат да доказват, че са прекарали заболяването не само чрез “зелен сертификат”, но чрез изследване за антитела срещу SARS-CoV-2 или друг научен метод.

“Зелени сертификати” да се изискват навсякъде, независимо от размера на магазина или бранша, е петата предложена мярка. “Аршинът, с който в момента се мери, е двоен”, посочват те. “За магазините над 300 кв.м. важат едни правила, за по-малките – други”. Струпването на хора в по-малки пространства или при срещи с държавната администрация, където не се изисква сертификат, също крие риск от заразяване, допълват членовете на асоциацията.

По данни на асоциацията между 10 и 15% от търговците на дребно в България вече са фалирали. От началото на епидемичните мерки спадът в оборотите на магазините с обекти извън търговски центрове е 40%, а на тези, които имат магазини само там, е 100%. Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 хил. души в страната, както и голяма част от приходите на държавата като данъци и осигуровки.
Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password