Валидността на сертификата за преболедуване става 1 година

Covid

Документът за поставена първа доза в рамките на месец ще може да се използва като заместител на т.нар. “зелен сертификат” и с него е може да се влиза в заведения, молове, магазини, кина, театри и т.н., беше съобщено на пресконференция на здравното министерство. Той обаче ще може да се ползва само на територията на страната.

Аргументът е, че между поставянето на двете дози на двудозовите ваксини има един месец, а сертификат се издава едва след завършване на ваксинационния цикъл.

Другата новина от днес е, че валидността на сертификата за преболедуване ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, Одобрение на такава мярка има от два експертни съвета, днес се чака мнението на трети. Удължаването на срока ще стане вероятно още днес с нова заповед на здравния министър. Удължаването ще се признава само на територията на страната.

До понеделник от сайта на Националната здравно-информационно система ще може да се извади зелен сертификат за преболедуване, установено и с антигенен тест, но направен в лицензирана лаборатория.

 

Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password