Големият спор: Антитела за COVID-19 – има ли значение количеството

Covid

„След като сме имунизирани, защо да се ваксинирамеПожар гаси ли се с бензин. С цялото си уважение към колегите, които излизат по телевизията и които не са прегледали един болен с коронавирусна инфекция. Анализират какви били антителата, че едните били срещу целия вирус, другите срещу поливинката – глупости. Да седнат да си прочетат буквара още от 80-та година”, каза началникът на клиниката по вътрешни болести в „Пирогов” доц. Петър Атанасов.

Вирусолозите обаче категорично защитават друга позиция.

„След 81-ва година науката е 40 години по-знаеща и това, което се знае е, че антителата, които се образуват в резултат на коронавирусната инфекция, избледняват бързо”, обясни доц. Любомира Николаева-Гломб.

Проф. Радка Аргирова също смята, че тестовете за антитела не са гарант за защита. Може да са гаранция, че сте получили антигена и имате антитела, но дали те ще ви защитават не е ясно”, казва тя.

Подобно обяснение дава и д-р Аспарух Илиев от университета в Берн.

„Двама души с еднакво количество на антителата според теста, за съжаление, демонстрират голяма разлика в качеството на антителата за потискане на инфекцията. Въпреки че концентрацията е еднаква, в едното тяло антителата са по-качествени и действат по-ефективно, в другото тяло са по-слаби и действат по-неефективно”, обяснява той.

Все пак някои държави издават сертификати на нерегистрирани болни на база тестове за антитела, но само за вътрешно ползване. Такива са Швейцария и Австрия. Документите са валидни само 90 дни.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password