Синдикат „Образование“: Ще бъде ли въведен зелен сертификат за българските учители?

Covid

Синдикатът “Образование” към КТ “Подкрепа” изпрати отворено писмо до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по повод на напрежението в образователната система, свързано с това, че през последните дни се загатва за задължителен зелен сертификат за учителите в България. Това съобщи председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

“Какъв е вашият стратегически план за образователната система, за въвеждането на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС) и за диференцирания подход, за евентуално въвеждане на зелен сертификат към учители и ученици, и за Вашите грижи като министър на здравеопазването, за здравето на българските учители”, питат в писмото от синдиката здравния министър. И заявяват, че образователната система е най-организираната и най-планомерната система в България, тя е и най-голямата публична сфера в страната.

Затова българските учители искат да знаятще бъде ли въведен зелен сертификат за българските учители; ще бъде ли въведен зелен сертификат за ученици след 12-годишна или след 18-годишна възраст; ако бъда въведен, какъв ще бъде гратисният период за неговото въвеждане; зеленият сертификат ще има ли обвързаност с процента на заболеваемост; ако бъде въведен зелен сертификат, ще се осигурят ли безплатни антигенни тестове (3 пъти седмично) за работещите в образователни институции, които все още не са ваксинирани; каква ще бъде организацията от МЗ при евентуално въвеждане на зеления сертификат; ако бъде въведен той, ще се осигурят ли пунктове за антигенни тестове във всяка образователна институция.

“Ще бъдат ли признати за учителите тестовете за антитела, при условие че наша анкета установи, че 45 процента от работещите в системата са преболедували, но не са обявили това в РЗИ, питат от Синдиката “Образование” и поставят въпроса: учители, боледуващи от кои болести, ще получат зелен сертификат, без ваксина.

“Неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86 процента срещу едва 12 процента одобрение и неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители. Близо 35 процента от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат. Преминаването в ОРЕС на начален етап води до огромни дефицити в учениците на тази възраст, а вредите за първокласниците ще бъдат непреодолими, при по-дълго прилагане на тази мярка. Синдикатът “Образование” запазва своята готовност да реагира с всички възможни средства, включващи протести и стачка при липса на диалог в тази трудна ситуация”, се казва в писмото.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password