ИАЛ: В България не се слагат ваксини с изтекъл срок

Covid

В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, заяви ръководителя на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

“Има разбира се ваксини с изтекъл срок, както и флакони, в които не са оползотворени всички дози. Те са бракувани и в следващите седмици предстои да бъдат бракувани”, обясни той.

През септември EK е разгледала документацията на Pfizer и e препоръчалa да бъде променен срока й на годност от 6 на 9 месеца.

“Това е валидно както за партидите, които ще бъдат произведени след тази дата, така и за онези, произведени след 21 юни 2021г”, уточни още Кирилов.

По думите му прилаганите в момента ваксини са със срок на годност, записан в кратката характеристика и в разрешението за употребата на ваксините. Но, в част от произведените количества ще има разлика между датата на опаковката и реално одобрения срок на годност.

“Това се налага, тъй като не е възможно в настоящите условия тези количества да бъдат преопаковани. Именно затова компанията производител е предоставила одобрената от ЕАЛ и ЕК информация на здравните власти в отделните държави, обясни още шефът на ИАЛ.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password