Обединени няколко бранша се заканиха да организират ежедневни протести

Общество

В цялата страна ще има ежедневни протести до отмяната на последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров. Това се заканиха протестиращи от няколко бранша срещу актуалните мерки в различни градове от страната. Заповедта от миналия четвъртък обвързва посещението на редица публични места с притежанието на т.нар. “зелен сертификат” получаван при ваксинация, преболедуване или след тест за COVID-19.

Протестите днес започна в 15 часа, като най-многолюден беше този в София. Хората се събраха на “Орлов мост” и организираха шествие до Министерство на здравеопазването, където поискаха оставката на Стойчо Кацаров.

 

Обединени няколко бранша се заканиха да организират ежедневни протести

© Георги Кожухаров

Седем искания, сред които и сертификат за всички

Протестите, които са под надслов: Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност! са организирани от Конфедерация на българския туристически бизнес, Алианс на туристическа индустрия в България, Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията в България, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българска асоциация здраве и фитнес, Българска асоциация на ритейл центровете, представители на детските центрове и др.

 

 

Обединени няколко бранша се заканиха да организират ежедневни протести

© Георги Кожухаров

Организаторите имат седем искания, сред които за сертификат да се признава и тест за антитела и заплащане от държавата както на тестовете за проверка за заболяване, така и на разходите по тяхното вземане. В момента тестовете са безплатни, но има такса в размер до 10 лева..

Друго искане е “зелен сертификат” да е задължителен за всички, работещи, включително и за държавната администрация. Документът обаче да се иска само когато страната се намира в “тъмно червена” и “червена” зона по заболеваемост. Преди масовото изискване за зелен сертификат се настоява да има гратисен период. Последното искане е разрешаване на казусите с хората за които не е препоръчително да се ваксинират, поради заболявания и препоръки на лични лекари.

Какви ще бъдат протестните проява за утре организаторите обещаха да съобщят по-късно през днес.

Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password