Денков: Децата ще се върнат в училище, когато има безопасна среда

Общество

Децата ще се върнат в училище, когато осигурим максимално среда с безопасни учители и тестване на децата. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на образованието Николай Денков. Той припомни, че при тази заболеваемост е опасно децата да са в клас, защото те също се разболяват и боледуват тежко понякога.
“В момента 100 деца са с коронавирус в болниците. Помислете каква отговорност е на следващия ден да оставим децата да учат и да вкараме още 100 в болница. Родителите не усещат тази отговорност, но върху нас тежи всеки ден”, каза още Денков.

По-късно през деня предстои да бъдат отворени офертите за тестовете, с които ще тестват учениците. Министърът посочи, че докато не се види какво точно представляват самите тестове, няма да има точен алгоритъм кой ги прави и кога. “Разглеждаме вариантите да се правят и от родители, но след съответната гаранция, че тестовете са достоверни”, каза Денков.

“Разбирам притесненията на учителите за тестването, но те са неоснователни. Тук говорим за тестове, които децата могат да си правят сами, както е в Германия, или като тези вкъщи, които си купуваме от аптеката. Това са обикновени тестове. Ние ще обучим учителите, ще покажем нагледно как се тества, ще покажем и на децата, за да видят, че могат и сами”, каза още министърът.
“Ние нямаме избор при това ниво на заболеваемост. Или ще разболяваме децата в училище, или ще осигурим безопасна среда. Ако родителите искат да задържат децата в училище, може да не ги пускат”, каза още Денков.

На въпрос дали предстои ново затваряне министърът посочи, че още не може да се каже. “Това, което виждаме от данните е, че тази седмица, въпреки покачването спрямо миналата, имаме едно известно задържане през последните дни. Ние отново сме на границата да видим дали ще тръгне нагоре или надолу кривата. Какво ще се случи в следващите две седмици е ключово за евентуален локдаун”, каза още той.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password