Под 15% от българите планират зимна ваканция

Избор на редактора

В разгара на четвъртата вълна на коронавируса 730 хиляди пълнолетни българи (12.8%) заявяват, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г. Това показват данните на Министерството на туризма от представително проучване за нагласите на българите спрямо предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка.

Изводите сочат, че традиционно пътуването като турист е в по-висока степен застъпено сред жителите на столицата и областните градове. Основните притеснения са свързани с финансовия фактор и с вируса на COVID-19 в сравнително близка степен, сочат данните.

Близо 5 на сто от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемията.

Общо 74% от пълнолетните българи оценяват потенциала на зимния ни туризъм като добър – според близо милион и половина българи условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които се предлагат в България, са “определено добри”, а според 2.7 милиона оценката е “по-скоро добри”. Малко над половината от запитаните – 54.6%, са на мнение, че българските зимни курорти отбелязват напредък и подобрение в предлаганите условия за туризъм, сочат данните.

По отношение на продължителността и отделения бюджет за зимна почивка, за сезон 2021/22 намерението е средно за 6 дни ползване на туристическа услуга от някакъв тип при бюджет 1 330 лв. средно. Около 260 хил. българи търсят почивки в рамките на 1000 лв., а малко над 70 хиляди се ориентират към бюджет над 2500 лв.

Най-голям потенциал за туристическия сектор към момента представляват хората на възраст между 18-44 год., които формират 80% от категорията на активно търсещите подходящи предложения. 37% от тях са в категорията с 2-3 хил. лева месечен домакински доход.

Като цяло при планиране на почивката си, българинът се ръководи в голяма степен от преките си впечатления – 36% посочват като важен при избора фактор препоръка от близки и познати, а 34% се опират на преки, лични впечатления от конкретно място.

Как ще започне зимният сезон в България в момента все още е неизвестно заради много случаи на зараза, заради които мениджърите в курортите се опасяват, че ще загубят основната си клиентела – туристи от Великобритания и Ирландия. Очакването е отново да доминират българските им гости.

Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password