Кацаров: Противните на ваксините не дават алтернатива

Covid

Броят на настанените в болница и на починалите е много по-нисък в страни, в които има масова ваксинация. Така министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров отговори пред БНР на аргументите на хора, че в страни с висока ваксинация заразата върви с пълна сила. Даде за пример Великобритания, която е с 10 пъти повече население от България, че смъртните случаи на денонощие са 5 до 20 като в това време футболните стадиони са пълни и хората са без маски.

“Да, има заразени, но вирусът е поставен под контрол, тежките случаи са много малко, за здравните им системи не е проблем да бъдат обслужени. Това потвърждава, че ваксинацията е единственият път да излезем от кризата”, заключи Кацаров.

Попита коя е алтернативата и подчерта, че критиците на ваксинирането не дават такава.

“Кой е другият начин да избегнем препълването на болниците, опасността болни да останат без кислород? Няма такъв. Критикува се, но алтернатива не се посочва”, каза той.

Обяви, че очаква първите доставки на щадящи тестове за учениците от 1 до 4 клас да са налице още идната седмица, когато ще бъдат обявени и резултатите от обявената поръчка, по която до петък бяха подадени 28 оферти.

Поясни, че ще се правят допълнителни поръчки за тестове, които да се ползват за учениците до 8 клас. Това не е направено сега, за да може по-бързо да се доставят тестовете като са по-малок количестови ипо-бързо да се осъществи поръчката.

Съобщи, че за безплатните бързи тестове са сключени договори със 180 лаборатории с условието да взимат най-много 10 лева за обработка на пробата и не му е известно да има някакви проблеми с тези тестове.

 

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password