Фандъкова обеща да затвори сметището “Долни Богров”

Други

Кметът Йорданка Фандъкова обеща поетапно да се затвори сметището между софийските села Челопечене и Долни Богров. На среща с представители на местния инициативен комитет тя посочи, че до края на годината ще спре депонирането на битови отпадъци, а до август 2023 г. изцяло да се преустанови приемът на боклуци.

Депото е с капацитет от 1.195 млн.т отпадъци и местните жители са убедени, че то вече е запълнено, но в отчетите се води, че все още е полупразно – само 1/3 от разрешеното. Разрешената височина на билото на депото обаче явно е достигната, защото на 28 септември Столичната община внася искане в РИОСВ – София за корекция на определената кота било. Това се прави, за да се позволи трупане на още боклук на същата площ.

Искането на общината вдигна жителите на Челопечене и Долни Богров на протест на 8 октомври. “Реално сметището е запълнено, защото вече е високо 20-30 м и трябва да бъде запечатано”, обяви призива на протестиращите Николай Ангелов. “Дневник” показа реалното положение в сметището на 28 октомври. 20-тонни камиони продължават да изсипват товара си в огромните масиви от найлонови и пластмасови опаковки – само на 30-ина м от река Лесновска, която е приток на Искър.

На входа на сметището се оказа, че няма видеокамери, които да записват колко камиона влизат. Всичко се отчита в книга от дежурния служител и това предизвиква съмнения у местните жители, че отчетите за количествата боклук в депото са занижени.

По тази причина сега Столичната община обяви, че е възложила изграждането на видеонаблюдение на депото, “с което ще се надгради действащата система за контрол”.

Жители на Челопечене и Долни Богров протестираха на 8 октомври срещу искането на Столичната община да трупа още повече боклук в сметището.

© Максим Караджов

Жители на Челопечене и Долни Богров протестираха на 8 октомври срещу искането на Столичната община да трупа още повече боклук в сметището.

След обявената от Фандъкова дата за окончателно затваряне на сметището – август 2023 г., ще започне рекултивацията му. Ще бъде положен горен изолационен екран срещу влизане на дъждовни води в отпадъците, както и изграждане на газова система за улавяне на генерирания биогаз, съобщиха от общината.

Сметище “Долни Богров” е било действащо от 1972 г. до 1997 г. През 2013 г. Столичната община получава комплексно разрешително за експлоатация, издадено от Изпълнителна агенция “Околна среда” към МОСВ. За ползването общината изготвя проект, наречен “За закриване и рекултивация на сметоразтоварище – с. Долни Богров, чрез обезвреждане и оползотворяване”. Идеята е то да поема боклук от София, докато се построи завода за отпадъци в с. Яна, а паралелно да се засипва с пръст и да се засаждат дървета и храсти.

“Тогава ни казаха, че ще се използва, докато се построи завода за отпадъци в с. Яна. Заводът заработи (през 2015 г.), а отпадъците продължиха да ги изсипват при нас”, обясни Слави Костадинов от Челопечене.

Сметището - в кафяво е засипаната с пръст част от него.

© Георги Кожухаров

Сметището – в кафяво е засипаната с пръст част от него.

Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password