Бойко Борисов: Нека Румен Радев си покаже сертификата за ваксинация

Политика

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви с кои партии биха търсили евентуална подкрепа при съставяне на правителство.

„Нашите естествени съюзници са „Да, България” и партията на Кирил Петков и Асен Василев. Оттам нататък Христо Иванов и компания се договориха с ДПС в предишния парламент, за да си изберат комисиите и ръководството на парламента. На ДПС дадоха двете най-големи комисии”, посочи още лидерът на ГЕРБ в студиото на „Здравей, България”.

Той разясни и отношенията си с ДПС: „Когато съм имал работа с ДПС е идвал Карадайъ, идвал е и Пеевски с него – и сме договаряли за тези райони, където имаТ кметове, какво трябва да се построи или направи. Когато ми е трябвало те да ми подпомогнат бюджета, ДПС ми подкрепиха бюджета. Когато трябваше да купим F-16 нито „Атака”, нито БСП щяха да ни подкрепят и ни трябваха ДПС. Така, че когато има нужда, или ако ни трябват, или ако те искат разговор с нас – ще се отзовем. За спекулациите – с ДПС бяха Христо Иванов, Слави Трифонов, Мая, Дончева и всички останали в предишния парламент срещу ГЕРБ”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията, при която се стига до втори мандат: „Тогава аз ще им поставям условия. Сега аз ще дам само премиер и няма да поставям условия. После, когато не са се съгласили на този 100% чист вариант, да преговаряш с мен е трудно. Затова ние не искаме да разделяме. Но тогава те ще дойдат и ГЕРБ ще им разкажем, защото имаме повече опит, знания”, заяви Борисов. Той допълни, че едно от условията ще бъде да се постигне 70% ваксинация.

Борисов обясни, че не се е изправил срещу Румен Радев, защото „имало по-добри кандидати”. „Лозан Панов, професорът Герджиков. Тук трябва обединител – аз съм работник, аз съм практически човек и затова народът ме е избирал три пъти”, уточни той. И каза, че никога не го е привличал президентският пост.

Бившият премиер коментира и пандемията от COVID-19. Той показа сертификата си за ваксинация в студиото и призова президента: „Когато Румен Радев ходи някъде, нека да си покаже сертификата за ваксинация. Вследствие на антиваксърството на Кацаров пропуснахме месеци наред за ваксинация. Днес отново имаме 196 починали. По 200 човека на ден починали и Румен Радев казва, че това е успешно водене на кампания”, добави лидерът на ГЕРБ.

Борисов беше категоричен: „Ако погледнем кой е най-подготвен за премиер в такива кризи – това съм аз. Но за мое голямо съжаление и Румен Радев, и аз – едната част от българите не искат да изчегъртат нас, а друга – него. Можеше двама силни и опитни в кризата да се справят по-добре”, каза Борисов.

Ако ние сме първи вече за трети път, не можем да държим стотици хиляди хора, гласували за нас, без да им дадем перспектива. Ако съм аз, това, което искат нашите избиратели – ще раздели държавата. Ако е партиен, след мен бих сложил Томислав Дончев – но и него няма да го възприемат, защото е обвързан с нас. Затова ще заложим на подобни хора от типа на Лозан Панов. Имам името в главата си – говорил съм с него и имам съгласието му, но има значение дали ще е той, или подобен на Лозан Панов човек. На този кандидат за премиер ще му дадем 100% правото да избере министри и да ги договори с другите политически партии”, обясни модела, по който ще подходят от ГЕРБ. Каза обаче, че няма да залага на експертен състав.

https://dariknews.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password