АФЕРАТА “ДЕЛТА ГАРД”: Цялата държава на Румен Радев воюва срещу една фирма – основните изпълнители Бойко Рашков и Иван Демерджиев (СКАНДАЛНИ ЧАТОВЕ)

Други

Шокиращи разкрития за начина, по който цялата държава воюва срещу една фирма, направи преди минути агенция ПИК. От чатове, изпратени в редакцията ни, се вижда, че лице, за което има сериозни съмнения, че е министърът на правосъдието Иван Демерджиев, обяснява как всъщност работи държавният апарат, когато има заповеди от най-високо ниво някой да бъде смачкан.

По време на разговорите, които публикувахме, лицето Демерджиев откровено заявява, че поело ангажимент на всяка цена да вземе лиценза на охранителна фирма “Делта гард”. Очевидно без да се притеснява от факта, че чатовете могат да станат публични, Демерджиев споделя, че човек с инициали Б.Р. (възможно е да става въпрос за МВР министъра Бойко Рашков) ще обеси охранителната фирма.

Автентичността на чатовете към този момент не е потвърдена, но ако са такива, то нагледно показват как властта, ако си на мушката й, може да те смачка, използвайки всякакви прийоми.

Припомняме, че атаките срещу охранителна фирма “Делта гард” започнаха с разследване на “Антикорупционния фонд” за асансьорните заводи на бизнесмените Илия и Явор Златанови. В разследването Илия Златанов заявява, че фирмата е използвана за превземане на заводите – твърдение, което и до днес не е доказано. След публикуваните видеоклипове, от “Антикорупционния фонд”сигнализираха МВР и поискаха цялостна проверка на дейността на охранителната фирма.

От ръководството на МВР през ноември 2020 г. се получи отговор, че не са констатирани каквито и да било нарушения на документацията на „Делта Гард“, а охранителната фирма е осъществявала дейността си съгласно изискванията на Закона за частната охранителна дейност.

От друга страна бизнесменът Васил Божков беше обвинил “Делта Гард”, че техни служители са били сред провокаторите на антиправителствените протести през 2020 г.

Припомняме, че през юли 2021 г. охранителната фирма бе изпратила официално запитване до председателя на Комисията за разследване на полицейско насилие над протестиращите – адв. Хаджигенов с въпроса дали има доказано участие на служители на “Делта Гард”, преоблечени като полицаи, упражняващи насилие върху протестиращи – отговор не е получен и към днешна дата.

През октомври тази година от “Делта Гард” подадоха сигнал за институционална агресия и сe oбърнаха към изпълнителния директор на НАП – Румен Спецов, министъра вътрешните работи – Бойко Рашков и дори към президента Румен Радев. В писмото се посочва че има опит за натиск и заплахи срещу клиенти на фирмата от страна на проверяващи от МВР.

Въпреки сигнала, аферата с “Делта гард” продължи на още по-високо ниво, след като настоящият вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че отнема лиценза им, тъй като единият от двамата собственици на фирмата е бил с повдигнати обвинения. По-късно пред медиите единият от двамата собственици на “Делта гард” – Димитър Спасов, обясни, че той е продал дяла си на другия собственик, преди да му бъдат повдигнати обвиненията.

Макар и Димитър Спасов да твърди, че всички законови срокове са спазени, процедурата по отнемане на лиценза на охранителната фирма беше задействана и е в ход и към този момент. Пред медиите дори президентът Румен Радев коментира опитите за отнемане на лиценза на “Делта гард”, като заяви: “Времето на дерeбеите свърши. България е демокрация, в която няма място за частни милиции.”

Изказването на президента беше повод той да бъде даден на прокурор. Като причина от “Делта гард” изтъкнаха “грубото и неправомерно влияе върху процедурата, която не е приключила, от страна на Радев, като внушава неистини и разделя обществото”. Жалбата е входирана в Софийска градска прокуратура с копие до главния прокурор.

Сагата с охранителната фирма продължи, след като в средата на този месец Димитър Спасов беше извикан на разпит в ГДБОП. Пред журналистите той обяви, че има поръчка фирма “Делта Гард” да бъде елиминирана, а зад въпросната поръчка стои правосъдният министър Иван Демерджиев. Тогава дори Спасов поиска двамата да се явят на полиграф, но все още министърът на Радев не е приел поканата. Според бившия вече собственик на “Делта гард” Иван Демерджиев е адвокат на рейдъри, които се опитвали да обсебят фотоволтаичен парк, собственост на китайски инвеститор.

Скандалните чатове, които агенцията ни публикува, ще са сериозно доказателство за думите на Димитър Спасов, ако се потвърди автентичността им. Затова и медията ни ще сезира прокуратурата, която да установи има ли извършено престъпление от Иван Демерджиев, както и дали наистина отнемането на лиценза на фирмата е поръчка от най-високо ниво.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password