Прокуратурата проверява Бойко Рашков

Общество

Софийската градска прокуратура е поискала разкриване на данъчна и осигурителна тайна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, научи “Дневник” от източници в съдебната система.

Искането е отправено в началото на седмицата. Няма все още информация какви са предметът на производството и неговият характер (досъдебно производство или предварителна проверка). Софийската градска прокуратура може да разследва тежки престъпления, както и данъчни престъпления.

Пред “Дневник” Рашков заяви само, че не знае за какво става въпрос и не го интересува.

Административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова коментира пред “Дневник”, че по принцип делата не се образуват срещу конкретен човек и не знае за какво става дума. Тя насочи към пресцентъра на градската прокуратура, откъдето поискаха да им бъдат пратени писмени въпроси.

В началото на юни, след като Рашков изнесе информация, че прокуратурата бездейства по проверки за имущественото състояние на магистрати и политици, срещу него започна атака за имотното му състояние в жълти медии. Реакции имаше и от депутати от ГЕРБ, които питаха как Рашков се е сдобил с конкретни имоти. Тогавашният финансов министър Асен Василев, който сега е лидер на “Продължаваме промяната”, заяви, че ако има сигнал за несъответствие между доходи и имотно състояние на вътрешния министър, проверка ще бъде направена на всеки сигнал. Няма официална информация дали има такъв сигнал и от кого.

Рашков е спряган неофициално за министър на вътрешните работи в редовен кабинет, но засега от “Продължаваме промяната” не са коментирали тази версия.

По-късно “Сега” съобщи, че при проверка в регистъра на Софийския административен съд има дело с ищец софийска градска прокуратура и ответник Бойко Рашков. Става дума за производство по чл. 75 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който гласи, че съдът може да постанови разкриване на данъчна и осигурителна информация по обосновано и мотивирано искане на прокурора, разследващия полицай или следователя – във връзка с образувана предварителна проверка или наказателно производство.

Пред изданието от съда са отказали коментар за какво е делото.

Междувременно по-късно шефката на градската прокуратура Кирилова е отрекла пред БНР да има искане до съда за разкриване на данъчната и осигурителната тайна на служебния вътрешен министър.

“Сега” припомня, че през май Рашков е съобщил, че има образувано дело в специалния отдел на Софийската градска прокуратура по публикация в сайт от 17 май, намесваща него и зам.-директора на Държавна агенция “Технически операции” Бисер Борисов в скандал с подслушване, на което мишена е главният прокурор Иван Гешев.

Тогава говорителката на главния прокурор Сийка Милева е отрекла, че се води дело срещу Рашков. Но служебният министър не твърди, че делото се води срещу него, тъй като и по закон разследванията се водят срещу деяния, а не срещу лица.

 

Dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password