Кой е скандалният министър на правосъдието – Иван Демерджиев?

Горещо

Назначен от Румен Радев в служебното правителство като министър на правосъдието, Иван Демерджиев наследи Янаки Стоилов, който пък бе назначен с указ на президента за  конституционен съдия. Назначението на Стоилов също не беше лишено от скандал, тъй като отново се погази конституцията на Р.България – действия, очертаващи се като навик на сегашното управление.

Определен от Румен Радев като принципен човек с позиции и авторитет, Иван Демерджиев гордо сяда на министерското кресло на правосъдието, но дали не е опасно такава скандална личност да бъде на този пост?

Както, може би, добре си спомняте, не отдавна се разкри и още един скандал с главно действащо лице Демерджиев и с издирвания за финансови измами в Република Китай австрийски предприемач Хелмут Клаус Панитц. 

През последните няколко години настоящият правосъден министър, маскиран зад фигурата на адвокат, участва в добре прикрита схема за ограбване и присвояване на обекти от българската енергийна система. Позоваващ се на защитата на адвокатурата, Демерджиев е участвал в присвояването на ВЕЦ Давидково, фотоволтаични централи в с. Дуванлии, Пловдивско и в с. Оризари, общ. Твърдица, последните две собственост на китайския бизнесмен Гуо Хайронг.

Схемата, по която е действано е проста. С правния съвет на Демерджиев дружествата се източват, след като централите им са изнесени на публични продани за събиране на задължения по записи на заповед, издадени от Хелмут Панитц като бивш управител в полза на свързани с него лица и фирми. Добре позната схема, чрез която в България се постигат противоправни цели, но със средства на ръба на закона. Така и Демерджиев се облажил със значителна сума пари, участвайки като адвокат на немския гражданин Людвиг Брамал Гмах и австриеца Хелмут Панитц.

По това време адвокат Демерджиев демонстрира особено близки отношения с ключова за Пловдив фигура – тази на съветника назначен за секретар по правни въпроси и антикорупция на Румен Радев – обвиняемия за злоупотреба с влияние Пламен Узунов. Като директор на Пловдивската полиция, Узунов осигурява на Демерджиев полицейски комфорт и най-вече информация за лица и фирми, които имат пряко отношение с подготвената измама за хиляди евро, включително и чрез ощетяване на държавния бюджет. Демерджиев, представлявайки Людвиг Брамал Гмах и Хелмут Панитц чрез съмнителни правни похвати, и помощта на Пламен Узунов успява да подсигури на клиентите си придобиването на фотоволтаични централи в с. Дуванлии и с. Оризари, поставяйки реалният собственик на централата Гуо Хайронг в особено тежко финансово положение и принуждавайки го да разгласява навсякъде, че България е абсурдно място за чужди инвестиции.

Преди няколко дни в публичното пространство изтекоха повече от скандални чатове, където Демерджиев признава, че е поел ангажимент към някого, за да отнеме лиценза на нашумялата охранителна фирма Делта Гард, въпреки, че нищо не е излязло от многократните проверки. Също така става ясно, че някой е бил точен с парите към него и очаква да му се свърши работата, а Демереджиев го моли да изчака, защото се бори да запази поста си на министър. Замесено е и името на министъра на вътрешните работи –  милионерът Бойко Рашков. Все още няма допълнителна информация по случая. 

По всичко личи, че новата власт иска да потули случая, защото не са шкафчетата на Борисов, а чатовете на Демерджиев. Човекът, който бе определен от Радев като принципен и с позиции – но въпросът е с какви? Приципи и с позиции, обслужващи олигарси и мутри, използвайки министерския си пост и превръщайки държавни служби в инструмент за лични изгоди? 

И още около съмнителната личност Демерджиев – произлизащ от едно и също село със Стефан Янев, който е министър-председател на служебния кабинет. Израснали в с.Поповица, комшиите днес са на висши постове в служебния кабинет и най-вероятно, по съседски, си пазят гърбовете. А, може би от Янев е дошло и предложението пловдивския т адвокат да заеме мястото на за-министър, а после и министър на правосъдието. Поредното безочливо назначение на лице, което няма 1 ден магистратски стаж, замесен в схеми за източване на пари, но по “принципна” линия стало министър.

Не е изключено да има и масонска следа в назначението на скандалния министър. Все пак пловдивския масон и милионер Георги Гергов е близък с Радев, както се вижда и на снимката. Говори се, че Радев е част от организация “Слънце”, водена от Гергов. В масонската ложа на Гергов влизат още имената на президентските съветници Николай Копринков и Пламен Узунов /споменат по-горе, помагащ на Демерджиев в придобиването на фотоволтаичните централи/.

 

Бързата равносметка:

Милионер става министър на вътрешните работи, който гони всеки, който е против президента и партията. За министър на правосъдието се поставя скандалния Демерджиев, с опит в присвояването и изпълнението на лични поръчки. За шеф на НАП се поставя културист, измамил държават с 1 милион, продавайки фирмата си на клошар /калсика в жанра/. За съветник на президента по антикорупция се назначава Узунов – с опит на взимането на пълни пликове и близки връзки със съмнителни олигарси.

Както българите имаме една приказка – “оплетени като свински черва” – и тук историите, лицата и събитията са оплетени. 

Очаквайте още подробности от Бунтовника в интернет!

Източници: собствени анонимни източници, пресцентърът на президентството, агенция Пик, wikipedia, google

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password