Финансист: Не е нормално тези с по-добро образование да взимат една заплата с тези, които работят по-некачествено

Общество

Бюджетът е на превишение, той е с близо 4,7 млн. лева превишение, което се дължи както на добрите приходи, така и че няма похарчени пари за капиталови разходи. Това заяви в сутрешния блок на bTV финансистът Любомир Дацов.

,,Дефицитът се определя от икономическия растеж и обстановката в държавата. Всички показатели, включително публикуваните от ЕК, сочат, че следващата година не може да се говори за криза и България да е на дефицит. Реалистичните цели са балансиран бюджет и дефицит около нулата. Изхвърляне е растеж около 4,5% – това са около 6 млрд.”, допълни експертът.

По отношение на системното увеличаване на минималната работа заплата Дацов изрази мнение, че не е справедливо хора с по-високо образование да взимат една заплата с хора, които имат по-ниска професионална квалификация.

Ние имаме постоянно нарастване на минималната работна заплата от управлението на ГЕРБ насам. Това са хората с ниско образование – те работят в областите, в които се дава минимална работна заплата. И отдолу растат заплатите – най-ниските, а отгоре няма условия за такова нарастване и този който е с добро образование и нормална работа започва да получава колкото този, който полага некачествен труд и не е образован. Това нормално ли ви се струва?, попита Дацов.

,,Освен това настъпили ли някаква криза, първото нещо е да се уволнят служителите. Не може да е конкурентноспособна икономика, в която заплатите постоянно изпреварват производителността на труда. Това е и обяснението за появата на инфлацията”, уточни още той.

Финансистът бе категоричен, че правилният подход е да отпадне административното определяне на минималната работна заплата, а това да се договоря по браншове – така както предложиха от АИКБ на кръгла маса със служебния социален министър Гълъб Донев в понеделник и както настоява бизнесът от години.

https://novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password