Папа Франциск: Европа се нуждае от помирение и единство

Общество
Нуждата от помирение и единство открои папа Франциск в изказването си пред представители на кипърското правителство, дипломати и граждани, направено в президентството на Република Кипър, отбелязват кипърските медии.

Папа Франциск пристигна вчера на първото си посещение в Кипър. След като беше посрещнат с държавни почести от председателя на парламента Анита Димитриу и посети катедрален храм в столицата Никозия, той беше приет от президента Никос Анастасиадис, който даде вечеря в чест на делегацията от Ватикана.

В речта си пред гостите в президентството Франциск е определил средиземноморския остров като географски, исторически, културен и религиозен кръстопът. Според папата Кипър би могъл да помогне за “установяване на мира в Средиземно море”.

“Често мирът не се ражда от действията на големи личности, а от всекидневната решителност на по-обикновените и по-малките хора”, е подчертал Франциск.
По думите му европейският континент има нужда от помирение и единство, от смелост и тласък, за да продължи напред.

Папа Франциск е изразил радостта си от това, че е в Кипър и е заявил, че е дошъл “като поклонник в една държава, която е малка в географско отношение, но е голяма в исторически план; един остров, който през вековете не е разделил народите, а ги е обединил; остров, чиято граница е морето; място, което е вход на Европа към Изтока и вход на Близкия Изток към Европа”, съобщава агенция КНА.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис определи визитата на папа Франциск като “исторически момент”, пише по темата “Симерини”.

“Във време на големи предизвикателства и проблеми, които измъчват човечеството, присъствието Ви тук отправя послание за вдъхновение, смелост и надежда”, посочи още Анастасиадис.

Кипърският президент е отбелязал, че страната му среща проблеми заради наплива на бежанци и нелегални мигранти, преминаващи през северните части на острова, където живеят кипърските турци. По думите на Анастасиадис Никозия има проблем по отношение на запазване на демографския състав. Той е благодарил на Франциск за инициативата да прехвърли 50 бежанци в Италия. Според него този жест е “послание за нуждата и необходимостта от преразглеждане на мигранската политика на ЕС”.

Днес папа Франциск се среща с архиепископа на Кипър Хризостом, като целта му е да се преодолее идеологическия и политическия разрив между католическия Запад и православния Изток, отбелязва Асошиейтед прес в информация по темата.

Очаква се архиепископ Хризостом да повдигне пред папата темата за преговорите за обединяване на етнически разделения остров.
Преди посещението си в Никозия Франциск призова гръцката и турската общност да преговарят за разрешаване на кипърския въпрос, отбелязвайки че заплахите и демонстрацията на сила само удължават ужасното разделение между хората на острова, продължаващо почти половин век.

Кипърските медии съобщават още, че лидерът на кипърските турци Ерсин Татар е поканил Франциск да посети признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, отбелязвайки че на острова живеят не един, а два народа. За момента няма информация дали Франциск ще посети северната част на острова.

Папа Франциск ще остане в Кипър до 4 декември, когато ще отпътува на посещение в Гърция.

 БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password