В Румъния не планират зелен сертификат за хранителни магазини, аптеки и църкви

Covid
В Румъния засега не се планира въвеждане на задължителен зелен сертификат за достъп до църкви и други религиозни храмове, съобщи румънският вицепремиер Келемен Хунор, цитиран от Аджерпрес.

Вицепремиерът каза, че в управляващата коалиция продължават дискусиите по закона за въвеждане на задължителен зелен сертификат. “Що се отнася до църквите няма да има и не съществува намерение да се въведе зелен сертификат”, каза Келемен Хунор пред телевизия Антена 3. Той допълни, че зелен сертификат няма да бъде необходим и за достъп до аптеки и хранителни магазини. “Трябва да се спазват останалите правила, но не със зелен сертификат”, каза Келемен Хунор.

Той смята, че тестовете за коронавирус трябва да се заплащат от онези, които отказват да се ваксинират.

“Когато държавата ти дава ваксина безплатно, когато, ако се разболееш – те лекува в болница със здравни осигуровки без да плащаш допълнително, тогава, след като не искаш да се ваксинираш, защото това е твоето решение, твоята свобода, въпреки че аз съм на друго мнение, да плащаш теста”, каза Келемен Хунор.

Той посочи, че подкрепя задължителната ваксинация в здравеопазването, в публичната администрация, в образованието и в други сфери, в които всеки ден персоналът се среща с много граждани, деца, възрастни, болни…

Румънските депутати разглеждат през последните седмици законопроект за задължителен зелен сертификат за работа. Вариант на законопроекта вече бе отхвърлен от Сената, но Камарата на депутатите има решаващия глас по този нормативен акт.

 БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password