Кирил Петков призна за недоразумения в четворната коалиция

Политика

Надявам се следващата седмица до края да имаме нов кабинет с всички министри вътре. Днес трябва да изчистим коалиционното споразумение и да го изпратим на нашите партньори. Надяваме се до сряда да имаме финализиран договор с разпределение на министерствата. Използваме думата договор, защото всеки трябва да носи отговорност. Няма да има санкции като в бизнеса, но ще се изисква да се изпълняват дадени задачи. Виждаме, че всичките лидери имат волята в момента нещата да се случат. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в ефира на бтв.

Ще дадем възможността на министрите да си изберат заместник – министрите и така няма да има оправдания. Целите екипи ще бъдат номинации от партиите, но щом влязат в МС, то те ще бъдат министрите на България и ще отговарят за задачите, които са важни за България. Няма да има политически чадъри и всеки, които реши да стъпи настрани ще бъде подложен на цялата строгост на закона, каза още Петков.

Няма да има шанс да се монополизира даден ресурс. Нашата политика ще бъде – общественият ресурс е на обществото. Никой министър няма да притежава нищо, категоричен е още той.

По думите му има някои имена, които са обсъдени, но няма нищо финализирано. Много е важен не само крайният резултат, но и процесът по който се стига до него, каза още съпредседателят на ПП.

Петков заяви, че единствената точка на напрежение е била кога ще се приема бюджета.

На въпрос дали ще има министерство, което да обединява всички държавни предприятия, той заяви, че тази идея се довършва. Министерство на икономиката ще бъде разделено на две. Държавните предприятия ще бъдат в едно министерство, а всички фондове ще са в посока растеж. На мен като министър на икономиката ми липсваше растежа, каза той.

Кирил Петков бе категоричен, че Корнелия Нинова не е искала за себе си постът на председател на НС.

Що се отнася до Бойко Рашков и това дали ще продължава да е вътрешен министър, Петков заяви, че ще е тяхната номинация за поста, но дали той ще приеме е друга тема.

Антикорупционната комисия ще може да прави проверки на всеки. Няма да има значение кой кого е назначил. Проверки на нас и на нашите екипи са добре дошли, заяви Петков.

Всичко за което сме се съгласили – ще бъде заложено в бюджета. Всяка една от мерките е с директни суми към бюджета. Асен Василев има точните цифри за всяка една мярка. Дефицитът ще бъде от около 4%, той може да се финансира една част от дълг, друга част от по-високи приходи в хазната. С истински контрол върху НАП и със събиране на данъци от всички – то приходите ще ни изненадат. Единственото, което казваме на хората с по-високи доходи е, че ще актуализираме данъците, каза още той.

Що се отнася до заплатата на Делян Пеевски като депутат и как ще бъде плащана, той заяви, че може и във фурми, като поясни, че това е шега. “Изненада ме решението на ДПС да го номинират и то от два района, но това е една тяхна грешка”, допълни съпредседателят на ПП.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password