ПАК Е ПРАЗНИК: Рядко, но хубаво мъжко име черпи днес – ето и какво не трябва да правим за нищо на света

Култура

1. Св. Сава Освещени (439 – 532 г.) –  преподобни Сава Освещени – от Кападокийската област, живял през VI век. На осем години отишъл в манастир, на 18 години – в Иерусалим станал монах, основал Велика лавра. Голям подвижник и чудотворец, починал на 94 години.

В народните представи, Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата и винаги върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на своя брат и затова се казва: “Варвара вари, Сава пече, а Никола яде”.

В някои райони на страната денят се празнува за сечено и порязано. Затова се спазва забраната да не се пипат остри предмети.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВА: Сава, Савка, Савко

2. Св. преподобни Нектарий Битолски  († 1500 г.) – той бил роден към 1420 г. и се казвал Никола. Благочестивата му майка имала пророчески сън, в който св. Богородица я посъветвала с бягство да спаси себе си и семейството си от турско изтребление. По-късно Никола и баща му постъпили в манастира “Св. Безсребреници”.

След смъртта на бащата светецът заминал за Света гора Атонска, където приел монашеството и името Нектарий. Той водел благочестив живот, въпреки интригите на негови събратя, а когато остараля търпеливо понасял някаква тежка болест.

Починал на 5 декември 1500 г. След 5 години монасите разкрили гроба на Нектарий, като открили нетленните му мощи.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password