Правителството на Радев с безпрецедентна репресия срещу “Труд”

Горещо

Правителството на Радев с безпрецедентна репресия срещу “Труд” – вижте как изхвърлят медията от редакцията. Петьо Блъсков: Най-големият демократ на Републиката – президентът, се прави на умряла лисица и иска вестникът да бъде мачкан

На немислима до днес репресия е подложена редакцията на независимата медия “Труд”, видя ПИК. Представители на Министерството на културата заедно със специална комисия от областната управа на София влизат в офисите на вестника, за да го запечатат по заповед на министъра на Радев – Велислав Минеков.

Както снощи ПИК съобщи, журналистите ще останат на улицата и ще имат само седмица, за да изнесат цялото си оборудване от офисите, които помещават.

Пред медията ни главният редактор и собственик на “Труд” Петьо Блъсков съобщи, че той и колегите му готвят гражданско неподчинение и няма да напуснат офисите, които помещават.

“Издадена е абсолютна незаконосъобразна заповед. Има политическа репресия срещу един независим вестник”, каза Петьо Блъсков.

“Вестникът е издаван от “Труд медия”, която е собственост на сина ми. Другата фирма, която е взела под наем помещенията, пак е на сина ми. Пращат ни фактури за наем и ние си ги плащаме. Какво става, господа? Хем ни пращате фактури, хем ни прекратявате договора за наем”, попита главният редактор на “Труд”.

“Администрацията на демократична Република България използва цялата държавна машина да мачка един опозиционен вестник”, негодува той.

“Ако искате да се спасим по-нататък, бъдете активни и бъдете внимателни. И направете всякакви усилия, за да спрем тази репресия. Това е ужасно. Моите хора не могат да работят.

Обявяваме гражданско неподчинение и няма да мръднем от тази сграда”, отсече Блъсков.

“Септември месец имах среща с президента. Каза ми: “Да, г-н Блъсков, ние ще се погрижим.” Колкото се погрижи той, толкова и онова дърво отсреща. Нищо. Само поръчки отзад в държавната администрация”, възмути се главният редактор на “Труд”.

Петьо Блъсков разкри, че се е срещал и с областния управител на София, който му казал, че ако не изпълни тази заповед на Минеков, очаква още следващата седмица да бъде уволнен.

“Да оставим “Америка за България” и да оставим и другите неща. Най-важното нещо е, че политическата репресия срещу една медия е факт”, отсече той.

“Ние сме в изключително тежко финансово състояние. Защо ни спира той договора? Три дни сме закъснели да си платим наема, научаваме за това и си го плащаме на четвъртия ден. А се говореше, че в пандемията наемите ще бъдат отложени. Няма никакво отлагане. Има само брадва. Едвам смогваме да платим заплатите на хората, Имаме около 60 души. Помогнете, колеги. Ако ще и кръв да пусна, няма да мръдна от това място. Тази политическа репресия е поръчкова. Най-големият демократ на Републиката – президентът Радев, се прави на умряла лисица и иска вестник “Труд” да бъде мачкан”, каза още Петьо Блъсков и добави, че държавният глава е обявил, че ще му помогне, ама накрая нищо не е направил.

“Минеков сега ще го пратят някъде дипломат, ще си папка сладко дипломатската държава, а всички ние, данъкоплатците, ще плащаме, когато осъдим държавата”, завърши главният редактор на “Труд”.

В редакцията на “Труд” влезе представител на Министерството на културата – Светослав Трайков, който започна да се държи арогантно, да напада журналистите и да твърди, че медията нямала договор с Министерството на културата, а тези помещения били държавна собственост.

Трайков е добре познат, като дясната ръка на Арман Бабикян и основен автор на сайта за фалшиви новини – Информиран.нет. Очевидно добре свършената му работа да пише гнусотии и откровени лъжи са му донесли пост в министерството на приближения на Арман Бабикян министър Велислав Минеков.

Между Трайков и Петьо Блъсков възникна ожесточен спор, като собственикът на “Труд” неколкократно обвини в лъжа дясната ръка на Бабикян.

Според Трайков предишната власт дала тези помещения под наем без конкурс, а Блъсков го контрира, като заяви, че са проведени два конкурса и те са спечелили тези офиси на търг. “Днес трябва да освободят тези офиси. Запечатваме ги днес и ще имат седем дни, в които да си изнесат нещата. Министър Минеков е предупреден за тази акция.

Трайков атакува и екипа на ПИК TV, като започна да обижда колегите ни на въпросите ни дали пише материали в Информиран.нет и дали познава Арман Бабикян.

“Човекът, който спря метрото, идва тук да екзекутира “Труд”, избухна Петьо Блъсков, а Трайков от своя страна продължи да бяга от въпросите на ПИК дали има общо със сайта за фалшиви новини информиран.нет.

“Този нещастник, който спря метрото и иска да убие софиянци, сега е дошъл да екзекутира “Труд”. Нещастник, слуга, мошеник”, не успя да сдържи нервите си Петьо Блъсков след бруталната репресия срещу медията.

Журналистът на ПИК Вероника Янкова разкри, че Трайков е бил и един от най-активните по време на уличните метежи срещу легитимната власт през лятото, като замерял сградите с яйца, а лично нея я наплюл в лицето.

“Този, който трябваше да бъде осъден за спирането на метрото, сега иска да екзекутира “Труд”. Обявяваме гражданско неподчинение и няма да излезем от тези офиси, докато полицията не ни измъкне със сила. Много ме съмнява, че Радев е поръчал това на министъра си”, възмути се Петьо Блъсков и добави, че положението е отвратително и журналистите трябва да си правят сметка какво ще се случи, когато цялата власт отиде в ръцете им.

“Няма Конституция, няма правила, няма нищо. Спирачът на метрото дошъл да спре “Труд”. Вместо да го осъдят, той станал съветник на ортака си, с който спряха метрото. Това е най-голямата мръсотия, на която съм ставал свидетел през последните 31 години. Двама, които спряха метрото, сега екзекутират “Труд”. Пуснете го в ефир, за да видят хората колко пари струва този мухльо”, отсече собственикът на медията.

Представители на Министерството на културата започнаха да запечатват офисите, като дори бяха извикали и екипи на полицията, които да тероризират вестника, възмути се Петьо Блъсков.

“Спирачът на метрото и той е тук – ухилен до уши, защото изпълнява поръчки”, каза собственикът на “Труд”, докато разговаряше с някого по телефона. По същото време представителите на Министерството на културата и областната управа продължават да запечатват стаите, които редакцията помещава.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПО ПИК TV:

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password