Окончателно: От днес за днес властите съкратиха сроковете за COVID карантина и изолация

Общество

След като в понеделник (10 януари) ръководството на държавата се оказа контактно на заразения с коронавирус председател на Народното събрание Никола Минчев, Министерството на здравеопазването промени правилата за задължителна изолация и карантина. Намеренията за това бяха обявени още миналата седмица, но промяната им в един ден за същия остава интересно съвпадение.

Според новите правила в заповедта:

  • Задължителната изолация на положителните за SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) е 10 дни вместо досегашните 14 дни.
  • Отпада задължителната домашна изолация след изписване от болница.
  • Карантината на контактните на потвърдените случаи на COVID-19 е 7 дни вместо досегашните 10, като срокът започва да тече от деня на последния контакт.
  • Хората, които са контактни на заразени с коронавирус и имат бустерна доза ваксина срещу COVID-19, са под карантина за четири дни. Условието е три дни след контакта (72 часа) да си направят PCR тест, отрицателния резултат от който да изпратят по имейл на регионалната здравна инспекция (РЗИ).

В заповедта не се посочва дали изолацията е по-кратка и при хора с бустерна доза ваксина, които са заразени с коронавируса, а не само контактни на заразени.

С голяма степен на сигурност ръководството на държавата ще се възползва от новите правила. Решаващо за продължителността на карантината се оказва, както обяви по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, кога РЗИ са се свързали със засегнатите: ако е преди публикуването на заповедта, карантината е по старите правила. Ако обаждането е след публикуването на заповедта, е по новите.

Главният държавен здравен инспектор твърди, че от динамичната ситуация ще могат да се възползват не само хората от властта, но и обществото като цяло.

 

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password