Полицията разпита Владислав Горанов за кюлчетата от спалнята на Борисов

Други

Бившият финансов министър Владислав Горанов е бил разпитван днес в полицията по проверката на снимките, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и на които се виждат кюлчета и пачки в чекмедже, потвърдиха за “Дневник” от МВР.

По-рано днес “Сега” съобщи, че Горанов е призован по проверката, която започна след сигнал на Гражданско сдружение БОЕЦ, които виждат връзка между снимките от спалнята на Борисов и твърденията от 2020 г. на Васил Божков, че е бил изнудван и е платил 67 млн. лв. на Борисов, Горанов и на бившия шеф на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Според твърденията на Божков сумата била подобна на такса “спокойствие” за хазартния му бизнес. Очаква се следващият, призован за разпит, да бъде Менда Стоянова, след като Борисов отново бе привикан в Главна дирекция “Национална полиция”, за да даде показания по случая.

Проверка на снимките от спалнята на Борисов бе започнала в Софийската градска прокуратура, но бе прекратена с обяснението, че не може да се установи коя е жената, за която се предполага, че е снимала в стаята и която Борисов нарече Мата Хари.

На 4 януари Бойко Рашков съобщи, че в МВР е започнала проверка на снимките с банкноти и кюлчета злато в нощно шкафче, за които се твърди, че са правени в спалнята в държавната резиденция “Бояна”, когато тя е била обитавана от бившия премиер Бойко Борисов. Вътрешният министър Бойко Рашков заяви в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” по ТВ+, че ако служителите на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) преценят, че е важно за решаване на случая да бъде разпитан и самият Борисов, тогава трябва да го направят.

“Ако съм аз, няма да пропусна да го разпитам. Ако посочи коя е Мата Хари, след като твърди, че знае коя е, то тогава ще можем да проверим дали и как тези пачки и кюлчета са били поставени в нощното шкафче”, каза тогава Рашков.

Той добави, че прокуратурата се е задействала отново по случая, след като е разбрала, че МВР води разследване. В средата на миналия месец Софийската градска прокуратура поиска от БНБ експертиза и информация по серийните номера на банкнотите.

В началото на юни 2020 г. до медиите анонимно бяха изпратени първо аудиозапис, а след това и няколко снимки. Те показваха основно нощно шкафче с пистолет отгоре, а вътре банкноти по 500 евро, а на един от кадрите – и кюлчета злато. На една от снимките се виждаше спящ на спалня мъж, а самият Борисов потвърди, че това е той. Месец по-късно последва и видеозапис, добавени бяха и още няколко аудиофайла. От видеото на стопкадър се видя силует на елегантна жена в черна рокля, с дълга черна коса и според някои анализатори на кадрите – найлонови ръкавици.

 

Разпространяването на снимките стана повод министър-председателят да даде извънреден брифинг с цялото ръководство на ГЕРБ зад гърба си, на който обяви, че го атакуват с компромат, направен като по учебник на КГБ. Все пак премиерът тогава потвърди, че снимките са от интериора в “Бояна”, и предположи заради вида на мокета, че компроматът е отпреди година – по време на подготовката на европейските избори, когато се е срещал там и със съпартийци.

По-късно Борисов много пъти обвини за кадрите президента Румен Радев, както и неизвестни конспиратори, които действали “като по учебник на КГБ”. След това обяви, че жена, която му е близка и която символично нарече Мата Хари, е отишла в апартамента му в “Бояна”, докато него го няма, и е аранжирала парите и златото. Снимките обаче очевидно са правени в различни дни, видно от интериора в стаята. Така накрая Борисов се спря на версията, че става дума за много жени и той не е сигурен коя от тях е фотографът. След това още няколко пъти до медиите бяха изпращани снимки с подобно съдържание.

В крайна сметка прокуратурата започна разследване по разпространените снимки. Проверката обаче беше спряна заради липса на данни за престъпление, като беше уточнено, че не може да се установи на кои дати са направени снимките и дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински, както и дали кюлчетата са златни.

Нова серия компроматни снимки от спалнята на Борисов в държавната резиденция “Бояна” бяха изпратени до няколко медии четири дни преди изборите на 14 ноември.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password