Рязко поскъпване на храните в световен мащаб

Други

Световните цени на храните през 2021 г. средно са се увеличили с една четвърт /плюс 28,1%/. Това съобщава „Комерсант“, позовавайки се на данните от Организацията по прехраната и земеделието на ООН /ФАО/. Поскъпването е най-мащабното за последните години – нараснала е цената на всички основни групи земеделски продукти, а не само на зърното и маслата.

Средният годишен индекс е 125,7 пункта. В края на декември показателят е бил равен на 133,7 пункта – с 0,9% по-малко в сравнение с предходния месец, но с 23,1% повече, отколкото през декември 2020 г. Специалистите на ФАО смятат, че заради „големите разходи, продължаващата пандемия и неясните климатични условия“ едва ли може да се разчита на стабилизация на цените през 2022 г.

Цените на житните култури са рекордни през 2021 г. – плюс 27,2%. Така например цената на царевицата и пшеницата поскъпнаха съответно с 44,1% и 31,3%. Единствената култура, чиято цена намаля през миналата година, е оризът – с 4%. От ООН заявиха, че оскъпяването на транспортните разходи и било компенсирано от нарасналата конкуренция между производителите.

От всички храни най-много са поскъпнали растителните масла и захарта. Цената на маслата е нараснала с рекордните 65,8% годишно, а на захарта – 37,5%, което е максимум от 2016 г. Млечната продукция е поскъпнала с 16,9%, месната – 12,7%.

 БГНЕС

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password