Съдът е отхвърлил жалба на мобилен оператор срещу забраната да вдига цените

Общество

Вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова обяви, че на първа инстанция държавата печели делото с мобилните оператори. На брифинг тя обяви, че Административният съд – София-град, се е произнесъл по тяхна жалба срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, издадена в края на миналата година, с която се забранява повишаването на цените.

Мобилните оператори А1 и “Теленор” обжалваха в съда заповедта на Комисията за защита на потребителите, която им забранява да вдигнат таксите си в съответствие с инфлацията за 2020 и 2021 г., както компаниите планираха. “Виваком” планира да направи това само с инфлацията за 2021 г.

От съобщеното от нея обаче се разбира, че става дума за произнасяне само по жалба на “Теленор”.

Тя призова операторите да не пращат есемеси на клиентите си за готвеното повишение. “Не им пращайте есемеси, че вдигате цените. Не можете да го направите, докато тече съдебен процес, дори да се обжалва, ще продължим същата политика, защитата на потребителите ни става цел номер едно”, обяви още Нинова. Обяви, че заявеното повишение представлява нелоялна търговска практика, която нарушава условията по договорите.

Тя призова хората, които искат да се защитят от обявеното повишение, да се обръщат за съдействие към Комисията за защита на потребителите, защото е по-лесно да се завеждат колективни искове, а освен това допусна, че много хора, особено от малките населени места, се отказват да си защитават интересите, защото организационно и финансово им е непосилно.

“Ще предприемем всички законови мерки, за да защитим потребителите”, подчерта тя.

Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес за нас и съдът е признал тези наши мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение, допълва тя, като цитира текст от съдебното решение, в което се посочва, че съдът намира, че икономическите интереси на гражданите следва да се оценят като важни, а мотивите на жалбоподателя са неоснователни.

Тя допълни, че това определение може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password