Столичната община иска 228 млн.лева държавна помощ за градския транспорт

Други

Държавна помощ от 228 млн.лева поиска Столичната община за спасяване на градския транспорт. Данни за критичното състояние на сектора изнесоха общински съветници от управляващото мнозинство от ГЕРБ и ВМРО. Високите цени на електроенергията и природния газ, както и намаленият брой пътници заради пандемията са причините за искането, посочиха те на пресконференция в общината.

Необходимите суми за дофинансиране от държавния бюджет за 2022 г. са 178 млн.лева плюс още 50 млн.лева като компенсации за претърпените загуби през миналата година.

“В момента за обществения транспорт в столицата държавата предоставя 30 млн. лв , а Столичната община от собствените си средства – 150 млн. лв. Не е нормално това съотношение в тази обстановка. Държавата с всичките й ресурси има големи възможности да финансира, защото общественият транспорт на София касае 1.4 млн.души, които живеят в града”, коментира Карлос Контрера, председател на транспортната комисия на общинския съвет.

За 2022 г. прогнозата за размера на сметката за ток на “Метрополитен” е за 32.1 млн.лева, докато през 2020 г. тя е била 12.4 млн. При електротранспорта повишението ще е с 20.3 млн.лева, а за автобусния – 32 млн.лева повече за природен газ.

“Търсим диалог, но познаваме и други инструменти, освен преговорите, а именно протеста“, закани се Екатерина Йорданова от ГЕРБ, която е председател на комисията по международно сътрудничество и европрограми на Столичния общински съвет. Тя е и председател на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ и вече е имала среща с транспортния министър като очаква диалогът да продължи.

В определени периоди на пандемията е имало по 100 болни шофьори и 100 ватмани, но градският транспорт е продължил да работи. “Ако се изчерпят вариантите за диалог, ще бъдем принудени да изведем хората на улицата. Наложи ли се, ще се противопоставим”, предупреди и синдикалистът Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа”.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password