Близо 4 хил. души от администрацията са уволнени или напуснали при служебните правителства

Политика

Двете служебните правителства на президента Румен Радев са уволнили 1528 човека от държавната администрация, а са назначили 3916 в периода 12 май – 13 декември. Това сочи справка на премиера Кирил Петков, която той е предоставил на Десислава Трифонова, депутат от ГЕРБ-СДС в отговор на нейни писмени въпроси, съобщава “Клуб Z”.

В профила си във “Фейсбук” Трифонова, която на 14 май 2021 г. бе освободена като изпълнителен директор на агенцията за инвестиции, добавя, че още 2298 човека сами са напуснали в този период, а 271 на ръководни длъжности са поискали да бъдат понижени. На граждански договори са взети на работа още 2612 души, за които за 7 месеца са похарчени над 5 млн. лева за хонорари.

Сред уволнените служители са и членовете на политическите кабинети на министрите от ГЕРБ, но те са малка част от общия брой, тъй като щатните бройки за зам.-министри, началници на кабинети, съветници и експерти в политическите екипи са 188 в държавата. Не е имало чувствителни смени на тези хора при смяната на едно служебно правителство с друго, тъй като повечето министри запазиха постовете си и съответно екипите си.

Най-голямо прочистване е имало в Министерството на вътрешните работи, където Бойко Рашков е прекратил едностранно правоотношението със 682 служители, а на тяхно място е назначил нови 1111.

151 души, освободени от администрацията, водят дела, като общите суми на техните претенции възлизат на 357 521 лева.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password