След щурма на парламента: Протестно шествие в центъра на София

Горещо

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и полицаи, има ранени и арестувани

След два опита за щурм към сградата на Народното събрание част от протестиращите срещу зеления сертификат се отправиха на протестно шествие. Част от тях се намират в района на Министерския съвет, но основното ядро на протеста вече е пред сградата на Министерството на здравеопазването.

 

Протестът срещу зеления сертификат премина в шествие до Здравното министерство
Георги Димитров

 

Там започна среща между депутати на “Възраждане” и представители на протеста с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те настояха да се направи работна група, в която да са представени всички гледни точки, а не само на специалисти, които подкрепят ваксинацията.

Междувременно от МВР посочиха, че 8 служители на полицията са пострадали.

Малко по-рано протестиращите направиха повторно опит да щурмуват Народното събрание. Този път се преместиха от парадния към страничен вход. Напрежението ескалира и демонстрантите отново започнаха да блъскат униформените. На няколко места те успяха да премахнат и металните ограждения.

Протестиращите пропуснаха една линейка, която пристигна да окаже помощ на поредния пострадал полицай по време на протеста срещу зеления сертификат. 

Малко след това обявиха, че от днес ще са в гражданско неподчинение. 

NOVA предава, че вътре в сградата има депутати от “Възраждане”, там е и началникът на НСО. Цивилни служители охраняват всички входове на Народното събрание.

“Отказват да разговарят с нас, защото уж карантинирания председател на НС можел да ни приеме след като се излекува. При това положение нямаме път назад, предлагам да щурмуваме Народното събрание”, призова оратор на протеста. Той обясни, че в сградата в момента присъства единствено зам.-председателят на НС Кристиян Вигенин, с когото е била проведена среща.

Мъжете бяха призовани да минат напред, а мъжете и децата да се изтеглят на задна линия. Полицаите бяха призовани да не пречат на щурма.

 

Протест Възраждане
Георги Димитров

По-рано стана ясно, че има пострадали и арестувани при протеста на жълтите павета.

Протест Възраждане
Георги Димитров

Около 13 часа протестиращи стигнаха до сградата и започнаха да оказват натиск върху вратите. Те се качиха на стълбището пред парадния вход на парламента и започнаха да блъскат по прозорците на вратите. След това временно обстановката се успокои в очакване на среща в парламента.

За DarikNews.bg от СДВР съобщиха, че има пострадали служители на реда, а към мястото е изпратена линейка от Столичната Спешна помощ. Към момента няма данни за ранени протестиращи. МВР информира, че ранените полицаи са четирима и са пострадали при “предотвратен опит за влизане в сградата на Народно събрание. Те са транспортирани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ.

На няколко пъти напрежението се покачи, след като множеството успя да пробие кордона в опит да влезе в сградата.

 

протест Народно събрание
БГНЕС

Площадът бе огласен от викове “Оставка”. Депутатите изчерпаха дневната си програма и заседанието бе закрито минути след началото протеста.

протест Народно събрание
БГНЕС

Все още не е ясен точният брой на арестуваните. Полицията успя да отстрани някои от най-активните протестиращи, които напираха да щурмуват Народното събрание. МВР призовава участниците да изразяват мнението си мирно и без да нарушават обществения ред.

Излъчвани от мястото кадри показаха как няколко души бяха извадени от тълпата след като им прилоша.
 

протест Народно събрание
БГНЕС

 

Организатори на демонстрацията са партия “Възраждане“. По предварителни данни на партията в протеста трябва да участват около 10 хиляди души от цялата страна.

Преди това въоръжен млад мъж бе арестуван по време на протеста срещу зеления сертификат пред Народното събрание. В него полицията е открила газов пистолет. По информация на БНР той е известен на полицията. Мъжът е бил задържан около 12:30 часа.

 

арест на протеста
Георги Димитров

 

протест Народно събрание
БГНЕС

Хора с маски на площада почти не се виждат.

dariknews.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password