Цацаров: Допускът ми е отнет след натиск от Кирил Петков и заради отмъщение на Рашков

Горещо

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който оглавява антикорупционната комисия смята, че допускът до информация му е бил отнет след натиск от страна на премиера Кирил Петков и заради желанието на вътрешния министър Бойко Рашков за лична разправа с него и отмъщение.

Това се разбира от позиция на Цацаров, разпратена през пресцентъра на комисията по повод информацията, че той е с отнет достъп до класифицирана информация до ниво “Строго секретно”. Цацаров казва, че ще обжалва акта и че продължава да уважава служителите на ДАНС, както и заместник-председателя на агенцията, който е подписал документа.

Вчера Цацаров обяви пред в. “24 часа”, че ще подаде оставка, като ще остане на поста до началото на март. От позицията се разбира още, че напускането на поста не е свързано с отнетия му допуск и че той ще спази намерението си да подаде оставка, което ще направи идната седмица.

В становището Цацаров пише, че проверката на ДАНС е започнала след сигнал за срещата му през 2017 година, докато е главен прокурор, с бизнесмена Георги Гергов, който бе член и на БСП, и с издателя на “Сега” и собственик на “Овергаз” Сашо Дончев в офиса на Гергов в ЦУМ и е заради изнесена класифицирана информация.

 

Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание

 


Сотир Цацаров,

председател на антикорупционната комисия

“Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин”, пише Цацаров.

Тогава Дончев разказа, че Цацаров се е опитал да му окаже натиск да промени редакционната политика на в. “Сега” и тя да бъде по-благосклонна към прокуратурата. Цацаров попитал Дончев дали има съмнения, че телефоните и комуникациите са под контрол. Впоследствие тогавашният главен прокурор отказа да дава обяснения, като твърдеше, че не е нарушил закона, тъй като не се е срещал с разследвани или подсъдими.

Висшият съдебен съвет отказа да провери казуса, а инспекторатът към него не намери нарушения на Цацаров в случая.

“Днес в 13,20 часа в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на основание чл. 59, ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ:

“лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация”.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков”, пише в позицията си Цацаров.

В нея той отбелязва, че премиерът Петков е обявил за отнемането час и половина преди актът да му бъде връчен.

“Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета”, пише Цацаров.

Той уточнява, че ще продължи да изпълнява задълженията си като председател на антикорупционната комисия до приемане на оставката и че е издал заповед, с която всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на комисията, без мой достъп до тях.

“Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента”, завършва още Цацаров.

Бившият главен прокурор Цацаров оглави антикорупционната комисия в края на 2019 г. Мястото му в съдебната система обаче по закон се пази, така че когато парламентът гласува оставката му, той ще може да започне работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Преди да бъде главен прокурор, Цацаров беше дългогодишен председател на Окръжния съд в Пловдив.

Пред в. “Сега” вътрешният министър Бойко Рашков определя решението на ДАНС като правилно.

В началото на юни, след като Рашков изнесе информация, че прокуратурата бездейства по проверки за имущественото състояние на магистрати и политици, срещу него започна атака за имотното му състояние в жълти медии. Реакции имаше и от депутати от ГЕРБ, които питаха как Рашков се е сдобил с конкретни имоти. Тогавашният финансов министър Асен Василев, който сега е лидер на “Продължаваме промяната” и финансов министър, заяви, че ако има сигнал за несъответствие между доходи и имотно състояние на вътрешния министър, проверка ще бъде направена на всеки сигнал. Няма официална информация дали има такъв сигнал и от кого.

Във включване във фейсбук, бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че с оставката на Цацаров ГЕРБ ще си отдъхнат, тъй като през последните месеци комисията, оглавявана от него атакувала единствено кметове на партията – общините Варна, Враца, Стара Загора и Луковит. Борисов предложи още парламентарната комисия за противодействие на корупцията да поиска изслушване на Цацаров във връзка с обвиненията срещу него от страна на управляващите.

 

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password