Източва ли Румен Спецов НАП чрез бонуси или си плаща за спокойствието?

Горещо

За 2021г. В НАП са раздадени почти 32 милиона лева бонуси. Рекордната сума е отишла  по джобевете на шефове, инспектори, администрация, шофьори и чистачки. 

Така ли директорът на НАП пази парите на данъкоплатците?

Средно всеки служител в НАП е получил през 2021г. по една пенсия всеки месец, като допълнителен ‘бонус’ към заплатата си. Само в централното управление са раздадени над 10 000 000 лв бонуси. Оказва се, че бонуси получават и административните служители, включително чистачките и шофьорите, нямащи нищо общо с мисията на НАП за ефективно събиране на данъци.

Съществува специална наредба за допълнителното материално стимулиране в НАП, според която редови инспектор може да получи до една своя брутна месечна заплата като бонус за добри резултати. Но има една особеност за бонуса на директора на НАП – там няма определен размер на възнаграждението, а сумата се определя от Министъра на финансите.

До преди години текстът на наредбата даваше възможност допълнителното стимулиране да е в размер до 10 брутни заплати средно месечно. Така стана възможно с два тримесечни бонуса главният данъчен директор и приближените му да закупуват апартаменти. Като добавим и допълнителните възможностите за кариерно развитие и безграничните възможности за смачкване на неудобните – то да си на ръководен пост в НАП се оказва сладка и добре платена работа.

Става ясно защо бонусите на данъчните директори представляват една дълбоко крита мръсна тайна. Заплатена с парите на българските данъкоплатци. Така мафията плащаше през годините и продължава да плаща на марионетките си за извършените от тях „услуги“. Промяна в тази практика – няма, само марионетките се менят.

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password