“Майкрософт” купува голям производител на игри в историческа сделка

Избор на редактора
"Майкрософт" купува голям производител на игри в историческа сделка

Microsoft Corp заяви във вторник, че ще купи Activision Blizzard – производител на прочути видеоигри като Call of Duty – за 68.7 милиарда долара в брой. Това е най-голямата сделка в сектора, която ще прави производителя на Xbox третата по големина компания за игри по приходи, обяснява “Ройтерс”.

Офертата на Microsoft за $95 на акция е с надценка от 45% спрямо курса на акциите на Activision в петък. След новината акциите на Activision поскъпнаха с близо 38% до $65.39, преди да бъдат спрени от търговия заради новини, влияещи на брокерите..

“Игрите са най-динамичната и вълнуваща категория в забавленията във всички платформи днес и ще играят ключова роля в развитието на платформите за метавселена”, казва главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела в специално изявление.

Търсенето на видеоигри нарасна по време на пандемията, тъй като блокираните по домовете си потребители играят повече игри, за да се забавляват.

Библиотеката от игри на Activision със заглавия като Overwatch също така дава предимство на платформата за игри Xbox на Microsoft пред Playstation на Sony, която от години се радва на по-стабилен поток от изключителни игри.

Боби Котик ще остане на поста си главен изпълнителен директор на Activision Blizzard.

Миналата седмица конкурентният издател на видеоигри Take-Two Interactive Software Inc заяви, че ще купи Zynga – създател на FarmVille, в сделка за 11 милиарда долара в брой и акции. Това бе отбелязано като едно от най-големите придобивания в цялата индустрия за всички времена.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password