Най-смешните и най-нелепи извинения за превишена скорост

Избор на редактора

От „бързах за тоалетна“ до „обладан съм от зли духове“ – вижте как се оправдават шофьорите

Превишаването на максимално позволената скорост е най-разпространеното нарушение на правилника на движение. На много места по света то се записва от камери и комуникацията между виновния шофьор и органите на реда е сведено да минимум. Водачът получава глобата си и трябва да отиде да я плати.

Във Франция обаче все още жандармеристите, които следят за нарушители на пътищата, са принудени да изслушват оправданията на виновниците. И след това ги преразказват на местните медии. В случая една от тях – изданието L’argus, събра на едно място най-смешните и най-нелепи извинения, които шофьорите са дали пред органите на реда, след като са били спрени за превишена скорост.

Най-честото оправдание на френски водачи е спешна нужда от тоалетна. Наскоро шофьор, движещ се със 180 км/ч при ограничение 80 км/ч заявил пред спрелите го униформени, че има прекомерно налягане в пикочния мехур. Негов колега, който карал с 27 км/ч повече от позволеното, пък се оплакал от диария и помолил жандармеристите да не го доближават, за да се избегнат инциденти.

„Не исках да поръчка ми в Макдоналдс да изстине”, заявил друг шофьор, който бил засечен да управлява колата си със 174 км/ч в участък, където ограничението е 80 км/ч. И обратното – сред най-често срещаните оправдания са това, че човекът бърза да се прибере, тъй като е купил замразена храна и тя ще се развали, ако не я постави в хладилника.

Има обаче и доста, меко казано, странни обяснения. Един „състезател“ заявил на спрелите го жандармеристи, че е обладан от духа на Михаел Шумахер. Той бил задържан и пратен в болница, където се оказало, че е обладан от употребени наркотици. Като цяло, много от шофьорите се оправдават с обсесивно-компулсивно разстройство, което кара стрелката на скоростомера да бъде поставена в красиво вертикално положение – на 110 км/ч. Един такъв „перфекционист“ е хванат със скорост от 142 км/ч при ограничение от 50 км/ч.

Някои шофьори обясняват превишеното на скоростта с технически причини – просто искали „да поддържат колата си в добро състояние и затова прочиствали катализатора“. Сред най-нелепите обяснение обаче е това на кмета на градчето Курсел-Епайел – Жан-Луи Енон, който е хванат да кара със 145 км/ч. Той заявил, че току-що е измил колата си и дал газ, за да може тя да изсъхне по-бързо. Това, разбира се, не попречи на служителите на реда да му вземат книжката.

automedia.investor.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password