Шефът на Pfizer каза ще си слагаме ли бустерни дози на 4-5 месеца

Covid

Надявам се, че ще имаме ваксина, която ще трябва да се поставя веднъж годишно, каза Бурла

Главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла каза, че годишната ваксинация срещу Covid-19 би била за предпочитане пред по-честите бустерни ваксини в борбата с пандемията, пише “Фокус“, позовавайки се на Reuters.

Ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNtech показа, че е ефективна срещу тежки заболявания и смърт, причинени от силно мутиралия вариант „Омикрон“, но по-малко ефективна за предотвратяване на предаването.

С нарастването на случаите някои държави разшириха програмите бустерна ваксинация или съкратиха сроковете между дозите, докато правителствата се борят да засилят защитата на своето население.

В интервю за израелския N12 News, Бурла беше попитан дали очаква редовно прилагане на бустерни дози на на всеки четири до пет месеца.

“Това няма да е добър сценарий. Това, което се надявам (е), че ще имаме ваксина, която ще трябва да се поставя веднъж годишно”, каза Бурла.

„Веднъж годишно – по-лесно е да убедиш хората да го направят. Хората по-лесно ще запомнят.

“Така че от гледна точка на общественото здраве, това е идеална ситуация. Искаме да видим дали можем да създадем ваксина, която да покрива „Омикрон“ и да не забравя другите варианти и това може да бъде решение”, каза Бурла.

Той добави, че Pfizer може да е готов да подаде молба за одобрение на преработена ваксина за борба с „Омикрон“ и да я произвежда масово още през март.

Позовавайки се на три проучвания, Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) заявиха в петък, че трета доза от иРНК ваксина е от ключово значение за борбата с „Омикрон“, осигурявайки 90% защита срещу хоспитализация.

Предварително проучване, публикувано от израелския медицински център Шииба в понеделник, установи, че четвъртата инжекция повишава антителата до дори по-високи нива от третата, но вероятно не е достатъчна, за да отблъсне „Омикрон“. Независимо от това, втора бустерна доза все пак се препоръчва за рисковите групи, каза Шииба.

blitz.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password