В София и още четири големи града ситуацията с коронавируса се усложнява

здраве

Ситуацията със заболелите от коронавирус в областите София-град, Бургас, Стара Загора, Благоевград и Перник е по-проблемна, защото се отчита ръст. Това обаче все още не налага предприемането на допълнителни мерки. Това се разбра от изказване на здравния министър Асена Сербезова пред “Нова телевизия”. Тя уточни, че в тези градове учениците до 4 клас ще продължат да учат присъствено, въпреки че в някои от тях големите ученици ще продължат дистанционно обучението си през идната седмица.

Сербезова подчерта, че решението какви допълнителни мерки ще се въвеждат е на областните кризисни щабове. Според нея това е най-доброто решение, тъй като заболеваемостта в област Кърджали на 14-дневна база е 265 на 100 хил. души, докато в Благоевград е почти 10 пъти по-висока.

“При тази голяма разлика мерки на национално ниво по ограничаване на движението и масово затваряне на училища не са необходими”, уточни министърът, като добави, че в цялата страна учениците до 4 клас ще учат присъствено преди излизането им в едноседмична ваканция от 29 януари.

Сербезова каза още, че в момента се обсъжда какво да се прави със сертификатите на преболедувалите и тези с антитела. Тя обаче отказа да съобщи какви предложения се разглеждат. “Като има решение, ще го обявим и обясним. Министърът създава организацията, а здравните експерти дават мнения”, допълни тя.

Обсъжда се и предложението български граждани, които получават българска пенсия, но живеят в чужбина, също да получават бонуса от 75 лв. при завършена ваксинационен цикъл. Здравният министър добави, че в момента за ден – ден и половина се ваксинират толкова хора, колкото в първия месец, когато пристигнаха ваксините.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password