Ген. Попов: Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия

Политика

Ген. Попов: Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия

Ген. Попов: Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия
© Прессекретариата на президентството (архив)
Наложително е провеждането на КСНС при президента за отношенията НАТО-Русия, за да се вземат дългосрочни решения. Очевидно е, че тези сили и средства, които се предоставят за “Еър полисинг” няма да бъдат използвани, ако се стигне до военно противопоставяне между НАТО и Русия. Ако има провокации и полети близо до българската територия, трябва да се вземат мерки своевременно и много решително. България трябва да има ясна политическа позиция”.

Това заяви пред БНТ ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш председател на парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

По думите му, ако имаме тежък конфликт, няма само Министерството на отбраната да участва, а всички министерства.

“Ще се вдигнат и нашите самолети и тези, които ще дойдат, това не е нищо ново. Използването на въоръжените сили е инструмент на политиката. Политиците трябва да вземат решенията и всяко едно забавяне е голяма игра със сигурността на държавата. Очевидно е, че се изразходва ресурс, но това не е драматично”, допълни ген. Константин Попов.

Според него България трябва да се превъоръжава не само в сферата на Военновъздушните сили, а и за сухопътните войски, военноморските сили, за закупуване на нова съвременна техника.

Ген. Константин Попов поясни, че дори и да се намери решение в отношенията НАТО-Русия-Украйна те може да са много временни.

“Русия има много сериозни изисквания към НАТО. И, ако не бъдат изпълнени, е важно какви ще бъдат действията спрямо България. Има загуба на доверие между Русия и НАТО, ще трябва да се положат неистови усилия за неговото възстановяване. Надявам се, че Русия не се готви да влезе в Украйна, трябва да се предотврати агресията, иначе това ще има катастрофални последици и за нас, и за страните от НАТО, и за Русия, и най-вече за Украйна”, каза още ген. Константин Попов.

https://novini.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password