МС одобрява проект на национална позиция по напрежението около Украйна

Политика

Министерският съвет ще одобри проект на национална позиция във връзка с напрежението около Украйна. Министърът на отбраната ще предложи мерки за укрепване системата на сигурност на България, боеспособността на армията ни и техническото ѝ обезпечаване.

Рисковете пред страната ни заради напрежението между Запада и Русия около границата на Украйна бяха тема на вчерашното заседание на Съвета по сигурността при премиера. След него стана ясно, че ръководителите на службите за сигурност са представили анализ на геополитическата ситуация и евентуални мерки, обсъждани в НАТО, за укрепване източния фланг на Алианса.

Всички решения на правителството ще бъдат съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативните икономически ефекти, е уверил премиерът Кирил Петков. Той вече коментира, че България настоява за намаляване на напрежението.

„Ние ще вземем най-отговорната национална позиция и ще бъде базирана изцяло на пълен анализ на всичките ни служби. Аз лично за себе си съм сигурен, че тази позиция ще съответства изцяло и ще оптимизира българския интерес“, каза министър-председателят след Съвета по сигурността.

Премиерът възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното правителствено заседание проект на национална позиция.

Стефан Янев също призова за намаляване на напрежението, както и да се разсъждава от гледна точка на българския национален интерес.

„Нито Русия, нито друга държава се кани да напада България. Ние не очакваме да има инвазия на българска територия. Да успокоим хората. Говорим за тип мерки, които имат по-скоро демонстрация на единството на НАТО…. Дипломацията не е изразходвала всичките си ходове все още“, каза Стефан Янев пред депутатите в комисията по отбрана вчера.

https://novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password