Първан Симеонов: Едно от най-големите предизвикателства пред кабинета ще е материалното положение на хората

Общество

Отношенията ни с Република Северна Македония са сред основните акценти в последното проучване на “Галъп интернешънъл болкан”.

Огромната част са за присъединяването на РСМ, но го обвързват с изпълнение на условията по договора

„Увеличава се делът на тези, които казват, че при никакви условия не бива да подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС. С около 6-7 % се увеличават те и с около 10 пункта са повече тези, които казват само при изпълнение на договора“, обясни пред бТВ социологът Първан Симеонов.

Той добави, че спада делът на отговорите “не знам” и тези, които формират мнение отиват в сдържана или твърда позиция:

„Което ясно показва, че позициите в българското общество са по-твърди спрямо Скопие и може би това ще е предизвикателство пред новия кабинет.“

Според него в момента Румен Радев е най-харесваната фигура, като за първи път от 2009 г. насам, макар и с малко, виждаме доверието да е по-високо от недоверието относно правителството.

„Едно от най-големите предизвикателства пред този кабинет ще е материалното положение на хората, които очакват покачване на цените. Стойностите са рекордни – 90% очакват повишаване с една или друга скорост на основни стоки, показва замерването ни преди 3 месеца“, добави Симеонов.

Данните на „Галъп интернешънъл“ са от последната вълна на изследване „лице в лице“ между 6 и 14 януари с добавка от предходната вълна – през декември 2021 г., както и с ретроспекция от предходното близо десетилетие на изследвания. В последната вълна на изследване са участвали 805 пълнолетни българи лице в лице.

https://novini.bg/

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password