ОТ УПОР: Прокурорите с отворено писмо срещу правосъдната министърка за промените в закона за съдебната власт

Политика

Прокурорите с отворено писмо срещу правосъдната министърка за промените в закона за съдебната власт.

“Категорично заявяваме, че прокуратура е работеща институция, а българските прокурори, следователи и съдебни служители са отговорни и почтени професионалисти, които със своя всеотдаен труд дават важен принос в борбата с престъпността и преграждането на пътя на беззаконието“, пишат те.

Ето и целия текст на отвореното писмо:

Асоциацията на прокурорите в България има за свой основен приоритет отстояване на независимостта на съдебната власт и защита правата и интересите на работещите в системата на Прокуратурата на Република България прокурори.

Категорично заявяваме, че прокуратура е работеща институция, а българските прокурори, следователи и съдебни служители са отговорни и почтени професионалисти, които със своя всеотдаен труд дават важен принос в борбата с престъпността и преграждането на пътя на беззаконието. За нас уважението към Конституцията, спазването на законите и съблюдаването на утвърдените европейски принципи, а именно разделението на властите и върховенството на правото, не са кухи фрази и изпразнени от съдържание думи, а  кауза и мисия, за които ежедневно се борим.

Осъзнаваме необходимостта от провеждане на съдебна реформа и споделяме справедливите очаквания на българските граждани, тази реформа да бъде осъществена по прозрачен  и принципен начин, за да бъде постигната единствената възможна легитимна цел- усъвършенстване работата на съдебната власт и гарантиране развитието на българската държава като модерна, просперираща и европейска такава.

От години алармираме, че е налице крещяща нужда от  дълбока и принципна промяна в материалното и процесуално наказателно законодателство. Налице са и редица въпроси, които подлежат на усъвършенстване в устройствения Закона за съдебната власт, открит е дебатът за евентуални конституционни реформи. Заявяваме категоричната си воля да не бъдем пасивен наблюдател, а активен участник в тези жизненоважни за цялото ни общество процеси!

Няма как обаче една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, ако не стъпи на постигнатите до този момент положителни неща и безспорни достижения, ако зад нея са скрити конюнктурни политически и/или икономически цели и интереси. Няма как да бъде постигнат позитивен ефект, ако не бъде чут гласът на професионализма и разума!

Апелираме в процеса на осъществяване на съдебната реформа да бъде дадена възможност за активно участие и на българските прокурори, които със своите професионални знания и експертен потенциал могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на  съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава.

         Призоваваме всички  институции към конструктивно сътрудничество и ползотворно взаимодействие в името на законността и справедливостта!

pik.bg

4 Коментари

 • И Т Н Отговори

  януари 31, 2022 от 17:27

  ИВАН ГЕШЕВ е престъпник

 • И Т Н Отговори

  януари 31, 2022 от 17:28

  мафия

 • И Т Н Отговори

  януари 31, 2022 от 17:30

  корупция БГ

 • ПопЛДП Отговори

  февруари 18, 2022 от 22:04

  Съдебната власт не трябва да се реформира, съдебната власт трябва да се РАЗФОРМИРА. Трябват ни нови хора, трябва ни честност, трябва ни почтеност, трябва ни професионализъм, трябва ни всичко друго, но не и това, което е, така наречената съдебна власт.

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password