Спешни промени в три закона ще дадат на бежанците от Украйна здравни права

Други

Спешни промени в три закона ще гарантират на гражданите на Украйна, подали документи за временна закрила в България или за бежански статут, същото право на медицинска помощ, която ползват здравноосигурените лица в страната, съобщи днес пред БНТ председателят на здравната комисия в парламента и депутат от “Продължаваме промяната” Антон Тонев. Редакции ще се направят в Закона за убежището и бежанците, в Закона за здравето и в Закона за здравното осигуряване.

Текстовете се очаква да бъдат внесени в парламента още следващата седмица, но ще влязат в сила със задна дата, за да обхванат и вече направените разходи за лечение на бежанци от Украйна. След влизането в сила на законовите промени бежанците от Украйна ще имат право да изберат и личен лекар.

Ако сроковете, посочени от председателя на здравната комисия, се спазят, решение на проблема ще има почти месец след началото на войната в Украйна. Управляващите от самото начало обясняват, че има готовност бежанците да получат всякаква помощ, която им е нужна, но в очакване системата да заработи тежестта падна върху отделни лекари, болници и представители на неправителствения сектор, които уреждаха и продължават да уреждат медицинската помощ на доброволни начала.

Украинците, които пребивават у нас, без да са потърсили закрила, имат право единствено на спешна медицинска помощ, подобно на всеки чужденец, който се намира в България. Парите за лечението на бежанците от Украйна със съответния статут ще идват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за което държавата ще отпусне целево финансиране. Не е изключено на по-късен етап България да потърси възстановяване на тези суми от фонда за европейска солидарност. Вчера министърът на туризма Христо Проданов обяви, че пак от него България ще иска средства и за възстановяване на разходите за престоя на бежанците, фиксирани на 40 лева на ден.

За последните седмици има не повече от 50 случая на украински бежанци, потърсили медицинска помощ у нас. Сред тях са няколко раждания и кардиологична операция, каза председателят на здравната комисия.

Антон Тонев не очаква бежанския поток да натовари сериозно здравната система, защото профилът на бежанците е на предимно млади жени с деца. “България е потърсена основно от здрави хора. Те не идват като една голяма група пациенти. Смятам, че ще можем да се справим и кадрово, и финансово ще можем да минем през тази криза с бежанците, без да изпитаме някакъв сериозен недостиг. Всеки бежанец ще получи качествена, надлежна и навременна медицинска помощ в България”, обеща Тонев.

Според решение на Министерския съвет всички украински граждани, влезли в България от началото на войната до 31 март, получават временна закрила от държавата. По последни данни в страната има под 40 хил. бежанци от Украйна.

Пристигащите от Украйна в България до този момент са искали международна, а не временна закрила, тъй като при нея здравното осигуряване е по реда на българските граждани, заяви на изслушването в Народното събрание Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците.

При временната, която бе въведена с директива на Европейската комисия, се осигуряват само хората под 18 години и уязвимите групи, допълни тя. Първанова каза още, че е проведен разговор с Министерството на здравеопазването и се подготвя промяна на Закона за здравното осигуряване, за да се изравнят двата вида закрила.

dnevnik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password