България на дъното по покупателна способност в ЕС

Други
България е последна в Европейския съюз по брутен вътрешен продукт на глава от населението, измерен чрез паритет на покупателната способност, сочат експресните оценки на европейската статистическа служба Евростат за 2021 година.

За разлика от номиналния размер на брутния вътрешен продукт, БВП измерен, че паритет на покупателната способност, показва покупателната сила в отделните страни при равни условия. Това се постига чрез приравняване всички отделни валути в една обща, като на теория една единица от общата валута може да купи едно и също количество стоки в отделните държави.

Евростат не посочва конкретни цифри, а само съотношение спрямо средното ниво на ЕС. Така БВП на глава от населението в България, измерен чрез паритет на покупателната способност, възлиза на 55% от средното за ЕС. Казано с други думи, покупателната способност на българите е 45% по-ниска от тази на французите, тъй като данните за Франция се доближават до средното равнище в ЕС.

Най-висок размер на БВП на глава от населението се отчита в Люксембург и Ирландия, съответно 277% и 225% от средното ниво.

Огромната покупателна мощ в няколко държави изкривяват статистиката и вдигат средното равнище на БВП на глава от населението, тъй като само 10 държави могат да се похвалят с резултати над средните, а останалите 17 страни остават под линията. Това показва и сериозната разлика между отделните икономики в Европейския съюз.

С БВП на глава от населението от едва 45% от средното за ЕС, България заема последното място, следвана от Гърция (35% под средното), Словакия (32% под средното), Хърватия, Латвия и Румъния(около 30% под средното).

След Люксембург (177% над средното) и Ирландия (121% над средното), челните позиции се допълват от Дания (33% над средното), Нидерландия (32% над средното), Швеция (23%), Белгия (22%), Австрия и Германия (около 20% над средното).

actualno.com

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password