След 3-годишен ремонт: Авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“

Други

Авария при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“, съобщиха от Министерския съвет. След 3-годишен ремонт е трябвало мощностите да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни. Заради случая в Министерския съвет дадоха извънреден брифинг, на който обясниха, че няма пострадали и засегнати хора и няма опасност на този етап от покачване цените на тока. Назначени са проверки.

Министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че се събират данни защо и какво точно се е случило – чисто технически на агрегата.

“Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час. Това, което става, е, че при тестовете и при натоварване на самата машина се чува тежък тътен. Преминава от 130 мегавата на 170 и от вчера вечерта се отводнява. В момента се утомняват всички технически детайли”, каза Николов.

Рехабилитацията беше достатъчно дълго време, стартира много отдавна и разчитахме на тази мощност да влезе в експлоатация, за да може да я използваме, за да намалим допълнително цените в пикови часове. Сега, обаче, това няма да се случи. Когато се установят останалите данни, ще ви информираме допълнително. Назначени са всички възможни проверки на ниво Български енергиен холдинг и Национална електрическа компания”, допълни ресорният министър.

Това е авария, при която няма засегнати хора, няма застрашаване на човешки живот, няма опасност от покачване на цената на тока, назначени са проверки, успокои премиерът Кирил Петков.

dariknews.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password