Иван Демерджиев от “Бях точен с парите” дал делото срещу Асен Василев на Бойко Рашков – ето я цялата им престъпна схема

Горещо
Иван Демерджиев от "Бях точен с парите" дал делото срещу Асен Василев на Бойко Рашков

Тежки политически зависимости се крият зад незаконното изнасяне на делото срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев, научи ПИК.

В опит да замете грандиозния провал на правителството с незаконния арест на Борисов, Горанов и Арнаудова, в сряда Бойко Рашков размята пред журналистите в Народното събрание цялото досъдебно производство, образувано миналия петък срещу финансовия министър по сигнал на предприемача Георги Самуилов. В четвъртък Рашковото МВР пусна контролирано на близки до властта медии снимки на цялото дело, погазвайки разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Междувременно министърът продължи с логореята си, първо в проправителстваната БТВ, а след това и в 30-минутен монолог в МВР.

Пенсионираният следовател Бойко Рашков не пожела да разкрие как се е сдобил с материали, които представляват следствена тайна и достъп до които би следвало да има единствено наблюдаващия прокурор по досъдебното производство, както и служители от Специализирана прокуратура. Нещо повече, Рашков опита да се измъкне, като каза, че са му дадени пред МВР, нещо, което лесно може да бъде установено, че не е така, ако бъдат иззети записите от охранителните камери на министерството.

Схемата, по която материалите от досъдебното производство, по което Асен Василев може да получи обвинение, са изнесени незаконно от прокуратурата от „вътрешен човек“ на управляващата шайка в магистратските среди. Ето и цялата схема:

Във вторник вечерта от правителството съобщиха, че за заместник-министър на вътрешните работи е назначен пловдивския адвокат Иван Демерджиев, който бе заместник-министър на правосъдието в двете служебни правителства на Румен Радев и довърши мандата на назначения за конституционен съдия Янаки Стоилов. Демерджиев получи назначението си от Кирил Петков по заслуги, изразяващи се в непрекъснат хейт срещу обвинител №1 Иван Гешев, фабрикуването и събирането на компромати срещу главния прокурор. Последните 100 дни, Демерджиев даде около 50 интервюта, за да заслужи най-накрая поста на заместник на Рашков. Това назначение бе разкрито от ПИК още преди месец. Самото назначение е повече от скандално, с оглед на разкрития чат на Демерджиев в агенция ПИК, в който сам признава, че е бил „точен с парите“. Чатът е проведен, докато е бил заместник на Янаки Стоилов в правосъдното министерство.

От май до декември 2021 г., заедно с Демерджиев, в Министерство на правосъдието като заместник-министър се подвизаваше и Мария Павлова, следовател в Национална следствена служба. Назначението си Павлова дължи на съседството си с бившия началник на кабинета на Румен Радев – Иво Христов.

Като следовател, Павлова има достъп до УИС – Унифизираната информационна система на прокуратура, която съдържа данни за всички текущи разследвания и дела, които се водят в цялата страна. Достъпът до материалите се осъществява чрез логване в системата, като всяко прочитане на определено дело оставя и съответната следа за името на потребителя. Достъп до УИС имат магистрати и ограничен кръг от съдебни служители.

В сряда по обяд Иван Демерджиев, натоварен в новия си служебен автомобил с шофьор от МВР, пристигнал в Националната следствена служба на бул. „Г.М.Димитров“, откъдето взел именно колежката си от служебния мандат в Министерство на правосъдието – следователката Мария Павлова. Двамата са се усамотили в луксозен ресторант в близост до следствието, ръководено преди 25 години именно от Бойко Рашков. Докато обядват, охранителна камера в заведението запечатва как двамата преглеждат съдържанието на хартиена папка.

Половин час след срещата с Мария Павлова, на която двамата с Демерджиев са засечени да обсъждат две професионални теми – как да бъде отстрелян Иван Гешев и как да се повлияе върху предстоящия избор на членове на Висшия съдебен съвет, новият заместник-министър на вътрешните работи отива директно в Министерския съвет, където изчаква приключването на редовното правителствено заседание. Демерджиев докладва на Бойко Рашков получените от „предателя“ в редиците на следствието.

Следва спешна оперативка в кабинета на министър-председателя Кирил Петков, на която присъства и Асен Василев, който лично се запознава с образуваното срещу него досъдебно производство. Взима се решение – Бойко Рашков да обяви разследването пред журналистите на започващото в 16.00 часа заседание на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, което се и случва.

Интересен момент е дали на оперативката е присъствала и дългогодишната ПР-ка на петролния бос Валентин Златев – Диана Дамянова, сега ПР на Кирил Петков. И дали, както в нощта на ареста на Борисов, когато Канна Рачева от проправителствената БТВ първа е научила за акцията на МВР от близката си приятелка Диана Дамянова, същото не се е случило и тази сряда?

Към момента не е ясно – дали прокуратурата ще разследва скандалното изнасяне на досъдебно производство от Специализирана прокуратура. Разгласяването на делото е престъпление по чл. 360 от Наказателния кодекс, като наказанието е до 1 година лишаване от свобода или пробация.

Следователката Мария Павлова обаче може да бъде разследвана и за компютърно престъпление, ако се докаже, че лично или през друг профил е ровила в УИС на прокуратурата. Това лесно може да бъде установено като се проверят от кои компютри са били преглеждани делата на спецобвинителите в дните понеделник и вторник.

Самата Павлова се надявала, че предавайки колегите си магистрати и обслужвайки кръга Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков, ще получи подкрепа за избора й за член на Прокурорската колегия на ВСС от квотата на парламента. Мария Павлова обявила готовност, че ако бъде възнаградена срещу този пост, да предаде окончателно колегите си и да се обяви за опозиция на обвинител №1.

pik.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password