След поредица от скандали, защо Иван Демерджиев не е подведен под отговорност?

Горещо
След поредица от скандали, защо Иван Демерджиев не е подведен под отговорност?

Недосегаемите! Част: Поредна! Така можем да обобщим случващото се около корупционните действия на Иван Демерджиев и липсата на разследване срещу него, както и прилагане на съответните законосъобразни действия.

Приказката, че всяко чудо е за 3 дни и всеки скандал се забравя и заменя с друг, явно, че все още важи в това управление на Продължаваме “Подмяната”. За пореден път компроментираният адвокат, бивш министър на правосъдието и 10-дневен зам.-министър на МВР се скри от обществото и медийните изяви, за да изчака времето да мине и скандалите около него да утихнат и да се забравят. Да, ама не!  /както е написал Петко Бочаров/. 

Бях точен с парите Иван Демереджиев
“Бях точен с парите” и Иван Демерджиев

Скандал 1:

Нека припомним съмнителните действия на лицето Демерджиев, като започнем от скандалните чатове, които излязоха в медиите още през ноември 2021г. От тогава обществото започна да го нарича “Г-н Бях точен с парите”, защото:

21 октомври 2021 г

Неизвестен: Всичко ок ли е по мойте теми? Ще се случат ли нещата?

Демерджиев: Всичко ще бъде свършено, но малко ще изчакаш, защото другата седмица Б.Р. ще обеси Д.Г., като им вземе лиценза, а ти знаеш колко е важно това за мен и към кой съм поел ангажимент. Беше се изнервил, защото по дружеството нищо не излезе, но е намерил начин да ги закове и този път няма мърдане. Ще ти разказвам, когато се видим.

Неизвестен: Белия е много непредвидим.

10 ноември 2021 г.

Неизвестен: Какво се случва? Вече не вдигаш тел, а обеща всичко да бъде ок по моята тема. Изчаках да приключите с Д.Г., след това и Автомагистрали и сега се покри. Бях точен с парите когато каза, обеща ми бързо развитие, а сега се криеш…Какво се случва?

Демерджиев: Прав си за всичко, извинявай за забавянето, но всичко поето като ангажимент ще бъде изпълнено. Ще се чуем по-късно защото сега не мога да говоря. Както виждаш, ще има разместване и трябва да запазя поста.

Не последва разследване, а медийно затишие и чадър. Какви пари и за какво са били дадени, а и от кого? Все още чакаме отговорите на Демерджиев.

Цялата статия тук

Скандал 2:

Както, може би, добре си спомняте, не отдавна се разкри и още един скандал с главно действащо лице Демерджиев и с издирвания за финансови измами в Република Китай австрийски предприемач Хелмут Клаус Панитц. 

През последните няколко години правосъдният министър /към ноември 2021 бел.ав./, маскиран зад фигурата на адвокат, участва в добре прикрита схема за ограбване и присвояване на обекти от българската енергийна система. Позоваващ се на защитата на адвокатурата, Демерджиев е участвал в присвояването на ВЕЦ Давидково, фотоволтаични централи в с. Дуванлии, Пловдивско и в с. Оризари, общ. Твърдица, последните две собственост на китайския бизнесмен Гуо Хайронг.

С правния съвет на Демерджиев дружествата се източват, след като централите им са изнесени на публични продани за събиране на задължения по записи на заповед, издадени от Хелмут Панитц като бивш управител в полза на свързани с него лица и фирми. Добре позната схема, чрез която в България се постигат противоправни цели, но със средства на ръба на закона. Така и Демерджиев се облажил със значителна сума пари, участвайки като адвокат на немския гражданин Людвиг Брамал Гмах и австриеца Хелмут Панитц.

По това време адвокат Демерджиев демонстрира особено близки отношения с ключова за Пловдив фигура – тази на съветника назначен за секретар по правни въпроси и антикорупция на Румен Радев – обвиняемия за злоупотреба с влияние Пламен Узунов. Като директор на Пловдивската полиция, Узунов осигурява на Демерджиев полицейски комфорт и най-вече информация за лица и фирми, които имат пряко отношение с подготвената измама за хиляди евро, включително и чрез ощетяване на държавния бюджет. Демерджиев, представлявайки Людвиг Брамал Гмах и Хелмут Панитц чрез съмнителни правни похвати, и помощта на Пламен Узунов успява да подсигури на клиентите си придобиването на фотоволтаични централи в с. Дуванлии и с. Оризари, поставяйки реалният собственик на централата Гуо Хайронг в особено тежко финансово положение и принуждавайки го да разгласява навсякъде, че България е абсурдно място за чужди инвестиции.

Цялата статия тук

Скандал 3:

На 15.11.2021 на излизане от разпит в ГДБОП, вече бившият съдружник на охранителна фирма Делта Гард – Димитър Спасов, направи шокиращи разкрития относно тогавашния правосъден министър – Иван Демерджиев и го призова да се яви на детектор на лъжата с думите:

“Ако той е достоен да оглавява тази институция, чакам го на полиграф”

Димитър Спасов сподели още, че Демерджиев е изпращал свои хора, които му предлагали пари, за да прекрати охраната на цитирания по-горе фотоволтаичен парк в с.Оризари. Спасов им отказал категорично и заяви, че не се притеснява да говори относно репресиите, които се организират срещу охранителното дружество.

Цялата статия тук

Скандал 4:

През месец март тази година лъсна пореден смущаващ случай, в който е намесен Иван Демерджиев.

Съдията от Районен съд – Пловдив Деян Вътов изпрати сигнал до председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова и на Окръжен съд – Пловдив Розалия Шейтанова, в който разказва, че е жертва на „тормоз“. 

Опитвайки се да повлияе на хода на делото, Иван Демерджиев отстранил “неизгодния” съдия, подавайки сигнал срещу него. Скандалното е, че това става докато Демерджиев е зам. правосъден министър, което е явен конфликт на интереси, тъй като същият е бил и адвокат по въпросното дело за делба с внушителен материален интерес – от  около 7 млн. лв.

Ако премиерът Петков наистина ще е безкомпромисен срещу корупцията, то вътрешният министър Бойко Рашков отдавна трябваше да е разпоредил на Главна дирекция „Национална полиция“ да образува преписка срещу Демерджиев.

Цялата новина по случая можете да прочетете тук и тук

Скандал 5:

Незаконното изнасяне на делото срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Иван Демерджиев от "Бях точен с парите" дал делото срещу Асен Василев на Бойко Рашков
Иван Демерджиев от “Бях точен с парите” дал делото срещу Асен Василев на Бойко Рашков

Схемата, по която материалите от досъдебното производство, по което Асен Василев може да получи обвинение, са изнесени незаконно от прокуратурата от „вътрешен човек“ на управляващата шайка в магистратските среди и всички следи водят до Иван Демерджиев, станал по това време зам.-министър на МВР. 

Той изкара на този пост едва 10 дни, защото на лъжците кариерата е твърде къса, а носът им расте твърде бързо и така стават лесно разпознаваеми от обществото.

Цялата статия тук

 

А, премиерът Кирил Петков заяви гордо, че “в България няма недосагеми”. Да, ама не! Има изгодни на партията и неизгодни на същата. До кога?

0 Коментара

Напиши коментар

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password